Banca Centrala Europeana are responsabilitatea de a reduce "acum" dobanda de politica monetara, pentru a elimina o parte din riscurile ce ameninta cresterea economiei globale, a declarat miercuri un inalt responsabil al Organizatiei Natiunilor Unite
Banca Centrala Europeana are responsabilitatea de a reduce "acum" dobanda de politica monetara, pentru a elimina o parte din riscurile ce ameninta cresterea economiei globale, a declarat miercuri un inalt responsabil al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), citat de AFP, informeaza NewsIn. "Banca Centrala Europeana trebuie sa faca ceva acum, fara a astepta ca intreaga lume sa inteleaga ca ritmul de crestere economica in Europa a scazut", a declarat directorul diviziei de globalizare si strategii de dezvoltare din cadrul Comisiei Natiunilor Unite cu privire la comertul si dezvoltarea, Heiner Flassbeck, conform AFP. Avand in vedere ca sunt mari sanse ca BCE sa mentina dobanda de referinta la nivelul de 4% cu ocazia reuniunii de joi, economistul a precizat ca "din nou BCE actioneaza prea tarziu, iar masurile nu sunt suficiente" pentru a relansa economia. Flassbeck s-a declarat dezamagit de faptul ca BCE pare implicata intr-o "lupta interna" intre adeptii si adversarii unei reduceri a dobanzii de referinta. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a accentuat la sfarsitul saptamanii trecute necesitatea continuarii luptei impotriva majorarii preturilor.
Pentru ONU, care a publicat ieri un raport privind perspectivele economiei mondiale in 2008, UE si Japonia trebuie sa asigure rolul de "locomotiva" economica, rol asigurat pana in acest moment de Statele Unite ale Americii. "Economia americana trece prin mari probleme, cele mai mari din ultimii 20 de ani, si este deci randul Europei sa stimuleze economia intr-o masura mult mai mare decat o face momentan", a declarat Flassbeck. "Daca nu o va face prin intermediul politicii monetare, trebuie sa actioneze prin politica bugetara, insa Europa este mai blocata in cadrul acestui sector decat a fost vreodata", a adaugat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.