Guvernul din Maldive va discuta cum sa-i acorde onoruri nationale unui baiat de 15 ani care i-a salvat viata presedintelui. Un oficial a povestit ca micul cercetas a reusit sa dezarmeze un barbat care a sarit din multime si care l-a atacat pe presedintele Maumoon Abdul Gayoom cu un cutit. Adolescentul nu a ezitat si s-a bagat intre cei doi, reusind sa pareze lovitura asasinului, desi a fost ranit la mana, relateaza CNN.
Imediat dupa incident, Mohammed Jaisham Ibrahim a devenit un erou, toata lumea afland despre fapta sa incredibila.
"Cabinetul va discuta despre recompensa pe care trebuie sa o primeasca Ibrahim", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Toate ziarele locale, cum ar fi Midhu Daily, au titrat pe primele pagini ca "Jaisham este eroul nostru national care l-a salvat pe presedinte".
Seful statului, Maumoon Abdul Gayoom, nu a fost ranit, insa camasa i-a fost sfasiata de atacatorul care parea a fi de neoprit. In final, el a fost doborat de garzile de corp. Incidentul a avut loc pe insula Hoarafushi, una dintre cele 1,190 de insule de corali din Oceanul Indian care face parte din Maldive.
Autoritatile au povestit cum inainte de atentat, atacatorul si-a ascuns cutitul in steag, dupa care a asteptat, in multime, ca presedintele sa se apropie. In momentul in care acesta a trecut prin dreptul lui, asasinul s-a aruncat asupra sa, insa a fost oprit de tanarul Ibrahim care s-a si taiat la mana in timpul luptei.
"Multi au vazut sange pe camasa presedintelui, insa nu era al lui, ci al baiatului. Tanarul a fost la spital, i s-au cusut ranile, insa ulterior s-a plans ca nu i-si simte cateva degete. Din aceasta cauza, eroul nostru a fost dus in capitala, pentru alte investigatii" a declarat Mohammed Shareef, purtatorul de cuvant al guvernului.
"Ibrahim a devenit erou national. Sute de oameni il asteapta acum pe baiat la aeroport ca sa-l intampine cu urale. E un baiat exceptional, nu-mi dau seama cum a putut reactiona atat de rapid. Este foarte, foarte curajos as zice" a declarat si Ahmed Zahir, editor executiv al ziarului Haveeru.
Mohammed Jaisham Ibrahim face parte din organizatia de cercetasi din Maldive, care este o organizatie similara celei de Boy Scouts din SUA, fiind atrenati pentru diverse actiuni, inclusiv prim-ajutor si participand la diverse actiuni in aer liber. Motto-ul cercetasilor din Maldive este acelasi al cercetasilor din intreaga lume: "Be prepared" (Gata oricand n.r.)
Dupa atac, presedintele Gayoom s-a adresat poporului prin postul de radio national, multumind public adolescentului pentru ca i-a salvat viata.
Politia l-a identificat pe atacator ca fiind Mohamed Murshid, de 20 de ani. Nu s-au facut publice motivele sau alte detalii ale atentatului. Shareef este de parere ca tentativa de asasinat ar putea avea "motive politice", insa nu se stie daca este vorba despre militantii islamici.
Opozitia lui Gayoom (care e presedinte de 30 de ani) a crescut in ultimii ani.
Gayoom, care are 70 de ani, conduce Maldive inca din 1978 si a contribuit la lansarea pe piata turistica mondiala a tarii sale, care a devenit o destinatie de vis.
Totusi, aceasta mica tara cu 350.000 de locuitori isi are conflictele sale. La data de 29 septembrie o bomba pusa, se pare, de militantii islamici a explodat intr-un parc din capitala Male, ranind 12 turisti.
O saptamana mai tarziu, soldatii si politia au facut un raid pe o insula despre care se stia ca ar gazdui numerosi insurgenti, ceea ce a dat nastere la un mic razboi local. In conflict au fost raniti peste 30 de politisti. In ultimii ani, Gayoom a fost nevoit sa cedeze si sa recunoasca oficial partidele din opozitie, care acum au condamnat public atentatul. (M. BICA)