Un imobil locuit de 25 de romani de la Aprilia, langa Roma, a fost atacat luni, de catre 10-12 indivizi care au folosit cocktail-uri Molotov. Atacul, deosebit de violent, nu s-a soldat cu victime, dar au fost carbonizate doua masini ale romanilor,
Un imobil locuit de 25 de romani de la Aprilia, langa Roma, a fost atacat luni, de catre 10-12 indivizi care au folosit cocktail-uri Molotov. Atacul, deosebit de violent, nu s-a soldat cu victime, dar au fost carbonizate doua masini ale romanilor, alte patru fiind vandalizate de atacatori. Acest atac este al doilea din acest an. Pe 3 ianuarie au fost incendiate la Roma doua hale unde se adaposteau 100 de romi, din care jumatate copii.
Atacul de luni al extremistilor a fost o reactie la decizia justitiei italiene de a-l transfera pe tiganul italian Marco Ahmetovic din arest preventiv in arest domiciliar, intr-o tabara de romi de langa Roma. Revoltat de decizia de eliberare a lui Ahmetovic, Francesco Storace, fost ministru al Sanatatii in ultimul Guvern Berlusconi si secretar al partidului "La Destra", de extrema dreapta, a declarat: "Sa ne spuneti in care din taberele de romi il veti transfera pe Ahmetovic, vrem sa-i facem un comitet care sa-l intampine cum se cuvine". Organizatiile pentru drepturile omului din Italia l-au somat pe Storace sa raspunda daca aceleasi comitete de intampinare au incendiat si tabara de romi de la Roma, pe 3 ianuarie anul acesta. Fabbio Sabatini Schiuma, purtatorul de cuvant al partidului, a turnat si el gaz pe foc, declarand in presa italiana si pe site-ul partidului: "Ahmetovic este un criminal de teapa lui Mailat. Daca Veltroni a reusit cu un telefon sa impiedice transferul sau la Roma, atunci sa se mai forteze putin si sa il trimita pe Ahmetovic sa isi execute pedeapsa in patria sa, in inchisorile romanesti".
Ahmetovic a devenit vedeta in Italia
Represaliile extremistilor italieni au gresit adresa, acestia fiind convinsi ca tiganul italian Marco Ahmetovic este roman. Marco Ahmetovic este un cetatean italian nascut in Italia, din parinti bosniaci. In luna aprilie a anului trecut, Ahmetovic s-a urcat beat la volan si a omorat patru adolescenti italieni. Cazul este foarte mediatizat in Italia. De exemplu, un intreprinzator italian exploateaza imaginea lui Ahmetovic, contra unui onorariu, lansand linia de moda LineaRom, de ceasuri, parfumuri si imbracaminte. LineaRom a reusit sa vanda deja un ceas pe eBay, cu 159 de euro. Vanzarea ceasului precum si onorariul pentru publicitate al lui Ahmetovic i-a scandalizat pe parlamentarii italieni care l-au interpelat pe Clemente Mastella, actualul ministru al Justitiei. Mastella, aflat in cautare de voturi, a trimis o inspectie la instanta din Ascoli, pentru a-i intimida pe judecatorii din procesul lui Ahmetovic. Luni judecatoarea Anna Lisa Gianfelice a decis transferul lui Ahmetovic in arest domiciliar intr-o tabara de romi. Marti, din cauza presiunii presei si a telefoanelor politicienilor, judecatoarea si-a revocat propria ordonanta iar Ahmetovic a ramas in arest. Cu toate acestea, presa si televiziunile din Italia se incapataneaza sa sustina ca Marco Ahmetovic este roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.