O inregistrare video si audio a Pentagonului pare sa confirme ca navele americane au fost amenintate de cele iraniene saptamina trecuta in Golful Persic.

In replica, Gardienii Revolutiei au acuzat ca vocile ar fi trucate, iar imaginile ar fi de arhiva. In inregistrarea de 4 minute si 20 de secunde se poate auzi, potrivit Pentagonului, cineva de pe o vedeta iraniana amenintind in engleza, in timp ce un militar de pe nava americana USS Hopper cere in mod repetat ca nava straina sa se indeparteze.

Imaginile sint filmate de pe puntea navei americane Hopper si prezinta vedete rapide care se apropie de navele de razboi americane USS Hopper, USS Port Royal si USS Ingraham. Potrivit Pentagonului, ar fi fost vorba de cinci nave iraniene, dar fara nici o inscriptie sau drapel iranian.

Un marinar american de pe punte foloseste o statie radio si se adreseaza vedetelor iraniene: „Va apropiati de navele coalitiei in ape internationale, identificati-va si declarati-va intentiile!". Dupa o intrerupere, inregistrarea continua cu vocea unui iranian, care spune: „Va voi ataca", apoi „Veti fi aruncati in aer in citeva minute".

Presedintele american George W. Bush a comentat, inainte sa inceapa un turneu in Orientul Mijlociu, ca aceasta confruntare navala reprezinta o „provocare", mai ales ca prin Strimtoarea Ormuz tranziteaza o parte considerabila a petrolului mondial. In schimb, guvernul iranian a incercat sa minimalizeze incidentul, calificindu-l drept o operatiune de rutina.