Anul Nou a adus scumpiri semnificative la alimente, dar si la alte categorii de produse, mai ales la cele provenite din import. Aceasta ar fi a doua crestere de preturi in mai putin de o luna, prima fiind operata de comercianti chiar inainte de sarb
Anul Nou a adus scumpiri semnificative la alimente, dar si la alte categorii de produse, mai ales la cele provenite din import. Aceasta ar fi a doua crestere de preturi in mai putin de o luna, prima fiind operata de comercianti chiar inainte de sarbatori.

Carnea, mezelurile, uleiul, pastele fainoase, dulciurile, bauturile, fructele - mai ales cele provenite din import - costa cu cativa lei mai mult de la inceputul anului 2008. Situatia este surprinzatoare, cu atat mai mult, cu cat leul nu s-a depreciat in ultimele doua saptamani, ci a suferit doar mici fluctuatii, cu exceptia zilei de ieri. „Nu exista absolut nici o justificare. In virtutea trendului de depreciere a leului din ultimele luni, importatorii isi iau masuri suplimentare de siguranta. In plus, ei au argumentul ca a trecut perioada marilor vanzari din preajma Craciunului, cand au castigat foarte mult, alaturi de comercianti“, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Mai mult, pe termen mediu, prognozele sunt destul de optimiste in privinta aprecierii leului, iar importatorii castiga din aceas ta ecuatie. „Cresterea dobanzii de referinta cu 0,5 puncte procentuale de catre banca centrala va duce la o apreciere a monedei nationale“, explica Mihai Ionescu. In aceste conditii, importatorii sunt „acoperiti“ in fata unui eventual risc valutar. Practic, importatorii, alaturi de comercianti, repeta scenariul scumpirii marfurilor din preajma Craciunului. Atunci, preturile au crescut la toate categoriile de produse- cu exceptia promotiilor de Sarbatori -, tot sub scuza deprecierii leului. „Majorarile de preturi nu au avut nici atunci vreo ratiune. Din contra, ar fi trebuit sa se ieftineasca, dat fiind volumul mare de marfuri vandute“, adauga secretarul general al ANEIR.

Carnea din macelarii costa cu 10-15% mai mult
Nici produsele alimentare autohtone nu fac exceptie de la regula. „Macelarii din pietele bucurestene au scumpit carnea de vitel cu 15%, iar cea de porc, cu 10%, incepand de la 1 ianuarie 2008“, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA). Organele de porc pot fi incadrate usor la categoria delicatese, daca se tine cont de faptul ca un kilogram costa nu mai putin de 15 lei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.