Procurorii au luat foc, judecatorii explodeaza Zi neagra pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la ceas de bilant si de alegere a noii conduceri. Procurorul general aproape ca i-a facut knock-out pe membrii CSM. Discutiile peste masa intre procurori si judecatori au scos la iveala o ruptura in interiorul Consiliului, pe motiv de statut si acces la functia suprema a acestui for.

Noii sefi ai CSM, presedintele Lidia Barbulescu si vicepresedintele Gratiana Isac, au o grea misiune de indeplinit in acest an, dupa cum s-au desfasurat ieri lucrarile sedintei plenului CSM, la prezentarea activitatii pe anul trecut. Sa tina Consiliul unit, in conditiile in care judecatorii si procurorii s-au cantonat in tabere opuse. Trebuie sa "stinga" procurorii care au luat foc si sa impiedice judecatorii "sa explodeze", astfel incat justitia facuta sa aiba chip de dreptate. Sa impiedice ca Romania sa devina un "off-shore european al infractorilor", sa garanteze independenta magistratilor, in conditiile in care chiar ieri s-a recunoscut faptul ca membrii CSM n-au reusit pana acum acest lucru. CSM sa nu-si mai caute "stapan", in incercarea de a nu fi "purcelusul adoptat de tigru", dar in primejdie de a fi mancat.

LOVITURA DE BAROS. Atmosfera aparent plicticoasa de la citirea rezumatului activitatii CSM din timpul anului 2007 de judecatorul Anton Pandrea, presedintele Consiliului, aflat la final de mandat, a fost ieri repede spulberata de discursurile in contradictoriu ale unor membri reprezentativi ai CSM. Barosul cu care s-a aplicat o lovitu-ra ale caror urmari vor fi greu de inlaturat poarta un nume si o functie: Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Parchetului instantei supreme. Kovesi a facut aproape KO forul suprem al magistraturii. Aceasta a spus pur si simplu Consiliului sa nu se mai ascunda in spatele legislatiei defectuoase ori neindestulatoare. Si sa recunoasca problemele de organizare institutionala si de functionalitate. "Eficienta activitatii CSM nu este in nici un caz reflectata de rapoartele in care aratam cat de bine am muncit de vreme ce oamenii se simt umiliti, asteptand un semn de dreptate. Cum putem spune ca avem o justitie credibila de vreme ce dosarele treneaza ani de zile?", a intrebat Kovesi. "Astept ca atunci cand suntem citati la comisii de ancheta ori suntem facuti procurori comunisti, CSM sa ne apere reputatia. Procurorii corecti asteapta de la CSM sa fie delimitati de cei care gresesc. Astept ca CSM sa aiba reactie atunci cand se modifica legile care risca sa transforme societatea romaneasca intru-un off-shore european al infractorilor. Astept ca CSM sa nu ne dea raspunsuri formale si sa nu ia decizii care sa incurajeze lenea."

RAVNA LA SEFIA CSM. Procurorul Liviu Dascalescu, membru ales in CSM si fost vicepresedinte al Consiliului, a tinut neaparat sa-i precizeze sefului statului ca anul trecut gafa prezidentiala de la alegerea lui Anton Pandrea ar fi avut la baza "o mica lucratura din partea cuiva din interiorul CSM". Dascalescu a sustinut teza ca in mod deliberat sefului statului i s-ar fi indus "ideea gresita" ca numai un judecator poate candida pentru sefia CSM. "Sunt discutii de culise, dar trebuie sa vi le spun. Am asteptat un an s-o fac: Procurorii au luat foc vizavi de aceasta chestiune!" Judecatorul Virgil Andreies a fost extrem de sintetic si de riguros in expunerea adevaratelor probleme cu care se confrunta sistemul judiciar. Magistratul i-a dat replica antevorbitorului sau: "Sper ca punctele de vedere exprimate sa nu fie rezultatul unor frustrari. Dar daca procurorii colegi au luat foc, pot sa va spun ca judecatorii vor exploda pana la momentul stabilirii clare a statutului procurorului".

ANIMAL PLANET. Fost sef al CSM, judecatorul Dan Lupascu a facut trimiteri la o reclama difuzata de postul Animal Planet, asemuind Consiliul cu puii de purcelus adoptati de o tigroaica, care dupa o mangaiere si una dupa ceafa risca sa fie mancati chiar de mama adoptiva. "Sa recunoastem ca este esecul nostru: CSM nu este in masura sa asigure independenta justitiei. Ne plangem ca altii nu ne dau, dar ne place situatia, desi toate instrumentele sunt la noi! Noi azi nu mai suntem un Consiliu, suntem cel putin trei: cele doua sectii si plenul", a spus Dan Lupascu.

CONCLUZIA LUI BASESCU. "Am spus intotdeauna ca Justitia merge prost. Am simplificat!", a fost concluzia presedintelui dupa focul incrucisat. "Fiti uniti!" si "Nu va mai cautati stapan!", le-a spus seful statului membrilor CSM. "Vorbeati de independenta. V-o calcati singuri! Acceptati tacit sa se incalce Constitutia, fara sa sesizati Curtea Constitutionala. Sunt lucruri care arata ca v-ati cedat-o!", a spus Basescu, exemplificand cu reactia CSM privind comisia speciala de la Cotroceni.
AUTOPROTEJARE. Un alt repros facut de seful statului a fost cel privind deciziile Consiliului in cazul fraudarii examenelor de acces in functiile de conducere de la parchete: "E foarte greu sa fii exigent cu altii, daca nu esti exigent fata de tine. In cazul fraudarii examenelor, ati dat impresia ca va autoprotejati. Eu in locul dumneavoastra dadeam toate avizele si lasam judecatorul sa se pronunte daca aresteaza sau nu un procuror". Reamintim cititorilor ca Sectia de procurori a CSM a aplicat masuri diferite, in cazuri similare, aproband retinerea procurorului Sterian Guli, dar refuzand s-o avizeze pe cea a procurorului Eugen Cojocaru, de la Parchetul General, ambii acuzati de DNA in dosarul privind traficarea sefiilor din parchete. "Ce m-a impresionat neplacut a fost o adevarata campanie ca Sectia de procurori nu a autorizat urmarirea unuia sau altuia dintre procurori sau solicitarea de arest. A dat o impresie ca va autoprotejati extraordionar. Eu as fi lasat judecatorul sa stabileasca daca sunt motive sa fie arestat un procuror sau nu. Dincolo de exigenta fata de politic o inteleg si e justificata dar trebuie exigenta si fata de dumneavoastra, fata de comportamentul dumneavoastra".

RAZGANDIRE PREZIDENTIALA. Seful statului s-a razgandit si in materia numirii procurorului general al Parchetului Instantei supreme si a sefilor DNA si DIICOT. Daca in urma cu aproape trei ani de zile el pleda pentru ca aceste atributii sa revina ministrului Justitiei, pe atunci Monica Macovei, de data aceasta Traian Basescu s-a exprimat acum, cand fotoliul ministerial este in gradina PNL, pentru revenirea acestei puteri la Consiliu. "Aveti toate parghiile. Singurul semn de intrebare e legat de acele desemnari de procurori cu functii mari, pentru care inteleg ca ar trebui ca propunerile sa vina de la CSM si nu de la Ministerul Justitiei. De acord, dar este prea putin in ceea ce priveste independenta dumneavoastra. Ea e aproape zilnic calcata in picioare si nu va manifestati."

IMBOLDURI. Traian Basescu s-a aratat profound nemultumit de usurinta cu care CSM a acceptat ca sute de legi sa fie trecute de Parlament fara avizul consultativ al Consiliului, prevazut de lege. "Sunt cedari care pana la urma costa". Presedintele a criticat si reactia CSM precum si judecatorilor care au candidat pentru un loc in comisia speciala de la Cotroceni privind raspunderea ministeriala, dupa modificarea Legii de cabinetul Tariceanu. "M-am gandit la cei cinci judecatori care sarisera sa spuna: 'da, suntem de acord sa facem parte dintr-o comisie consultativa pe langa presedinte>>. Cred ca a fost o apreciere eronata a CSM si a judecatorilor care au acceptat asta. Acceptati tacit sa se incalce Constitutia, acceptati fara sa sesizati Curtea Constitutionala (CC). In aceeasi situatie este CSAT, drept pentru care eu am sesizat CC, fara sa-mi fac complexe daca am mai sesizat Guvernul sau nu. Nu trebuie sa-l sesizez ca exista Constitutie si legi. Am martori ca, atunci cand CSM a inceput procedurile pentru alegerea judecatorilor care sa faca parte din noua comisie de la Cotroceni, am spus: 'oamenii astia nu-si doresc independenta. Vorbesc de ea dar isi cauta stapan (..) L-am sunat atunci pe Pandrea si i-am spus ca este in neregula, ar trebui sa reactionati.

Citeste si:

EVALUATORUL CSM CINE E? "Evaluarea profesionala este o chestiune care trebuie facuta rapid. Cred ca fiecare magistrat, fie procuror sau judecator, trebuie evaluat individual. Daca se merge pe ideea ca evaluam instantte, tribunale, parchete, fara sa ne uitam in interioriul acestui cos, fara sa ne uitam la profesionalismul procurorilor, ar fi o mare eroare. Reganditi aceasta abordare. CSM avand personalul pe care il are nu-si poate asuma o evaluare individuala a fiecarui magistrat din sistem. Aici solutia corecta va fi ca pana la un nivel de functii, sefii de instante, adjunctii lor, sefii de parchete de pe langa instante sa-i evaluati dumneavoastra, la nivelul CSM. Si cei pe care ii autorizati sa fie sefi, la randu-le sa faca evaluarea anuala a fiecarui magistrat. (...) Domnilor judecatori si procurori, noi, politicienii, avem alt sistem de evaluare, la patru ani electoratul o face, dar pe dumneavoastra cum va evalueaza cei care v-au ales? Aveti un sistem? Hai, faceti-va unul cinstit! Sa faceti justitie, nu numai sa-i reprezentati pe ei. E o parere numai".

PROCURORII, IN AFARA EXECUTIVULUI. "Nu vad procurorii ca parte a Executivului, ar fi cea mai mare greseala pe care ar putea sa o faca Legislativul in Romania. Procurorii n-au ce cauta in Executiv. Eu pot sa fac atat cat stiti ca pot sa fac: cel mult sa trimit o data o lege inapoi, dupa care sunt obligat s-o promulg. Categoric voi solicita expertiza dumneavoastra imediat ce-mi vine un proiect de cod sau lege importanta, inainte de a le promulga", a mai spus seful statului. El a criticat insa justitia pentru tergiversarea proceselor, facand trimitere la cazul Patriciu: "Am observat din raport ca au fost 820 de sesizari anul trecut la CSM. Noi am selectat din sesizarile de la presedintie 4.400 pe care le-am considerat serioase, din care 2.700 vizeaza tergiversarile si doar 750 sunt cu privire la solutii. Ce justificare are o respingere a unui dosar dupa sase termene de-a lungul unui an si jumatate, pe motiv ca n-a fost semnat in clar de nu stiu ce procuror? Nu va iarta nimeni pentru responsabilitatea pentru justitie! Nu ministrul face justitia, dumneavoastra o faceti!"

ACHITARILE, GRESEALA PROCURORILOR. De precizat ca in discursul sau, tinut in plenul CSM, procurorul Liviu Dascalescu, membru ales al Consiliului, a aratat ca procurorii sunt intr-o situatie "destul de urata, au alt statut decat al judecatorilor". Dascalescu a atras atentia ca in Romania "sunt norme procedurale tipice unui stat politienesc". "O sa ajungem ca intr-un dosar penal patru cincimi sa reprezinte interceptarile si doar o cincime ancheta. Nu se poate asa, pentru ca se ajunge la deprofesionalizarea procurorilor. Avem procurori care nu stiu sa faca un proces-verbal, dar ii ducem in functii foarte inalte. In 1991 erau patru achitari, acum sunt cu miile. Achitarea nu e o solutie normala, ci este un stift, o greseala facuta de procurori", a spus Dascalescu.

Premiera: Femeile conduc ConsiliulSingurii magistrati care si-au depus candidaturile pentru functiile de presedinte si vicepresedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii au fost alesi ieri de plenul institutiei cu un numar relaxat de voturi. Astfel, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Lidia Barbulescu, a primit girul CSM pentru postul de presedinte cu 15 voturi pentru si unul impotriva, iar procurorul de la Parchetul instantei supreme, Gratiana Isac (foto), a fost ales in unanimitate pentru functia de vicepresedinte.

INCIDENT. Daca anul trecut alegerile de la CSM au fost marcate de felicitarile pe care Traian Basescu i le-a adresat judecatorului Anton Pandrea inainte ca acesta sa-si fi depus candidatura, nici anul acesta momentul nu a fost lipsit de incidente. La anuntarea rezultatelor, fostul presedinte al Consiliului a transmis initial ca Lidia Barbulescu a fost votata in unanimitate. Imediat insa, procurorul general, Codruta Kovesi, i-a atras atentia ca trebuie sa fie o greseala, iar Pandrea s-a corectat si a transmis rezultatul de 15 la unu, sustinand ca a fost o eroare materiala.

PLANURI. Potrivit noului sef al CSM, transparenta si lupta pentru un statut puternic al procurorului sunt prioritatile acestui an. Lidia Barbulescu a spus ca nu crede in mezalianta, ci in colaborarea celor doua categorii de magistrati, de pe pozitii egale, cu respectarea atributiilor pentru reusita actului de justitie. "Cand vom responsabiliza procurorii, judecatorii, personalul auxiliar in vederea realizarii unui serviciu public, atunci vom avea mai clar definite elementele de independenta presupuse a fi avute de fiecare in parte. Doresc ca CSM sa lucreze ca un tot unitar", a sustinut Barbulescu, amintind indemnul sefului statului pentru solidaritate.

Noul vicepresedinte al Consiliului a pledat pentru continuarea reformei in justitie si pentru imbunatatirea politicii de resurse umane in cazul corpului de procurori. Gratiana Isac a insistat, de asemenea, pe unificarea practicii judiciare si pe organizarea temeinica a comisiilor care anul acesta vor evalua activitatea tuturor magistratilor din Romania.