Autoritatile americane au anuntat ca vor avea nevoie de mai multe saptamani pentru a decide daca ursii polari trebuie inclusi pe lista speciilor pe cale de disparitie din cauza amenintarii pentru habitatul lor reprezentate de procesul incalzirii globale, informeaza Associated Press.

Termenul limita pentru luarea deciziei cu privire la includerea ursilor polari pe lista animalelor protejate de guvernul american prin legea Endangered Species Act, urma sa expire miercuri, insa Departamentul american pentru Peste si Viata Salbatica a anuntat ca decizia va fi luata in cursul lunii urmatoare. In cazul in care ursii polari vor fi trecuti pe lista speciilor amenintate cu disparitia, s-ar inregistra o premiera pentru ca pana in prezent autoritatile americane nu au luat niciodata o astfel de decizie motivata de factori de clima. Organizatiile ecologiste si de mediu care au inaintat petitia prin care se solicita protejarea ursilor polari au anuntat ca se vor adresa instantei pentru a se asigura ca aceasta decizie va fi luata in cel mai scurt timp.

Trecerea ursilor polari pe lista animalelor amenintate cu disparitia contravine intereselor unor mari companii care exploateaza zacaminte de petrol si gaze naturale in regiuni din Alaska in care traiesc aceste animale, aceste companii urmand sa-si opreasca exploatarile. In luna septembrie U.S. Geological Survey a dat publicitatii un raport in care se preciza ca doua treimi din populatia globala de ursi polari, inclusiv intreaga populatie din Alaska, va disparea pana in 2050 din cauza topirii banchizelor polare pe care acestia traiesc si vaneaza. Pui de urs polar mancat de propria mamaUn pui de urs polar in varsta de cinci saptamani de la o gradina zoologica din Germania a fost mancat de mama lui, informeaza Reuters. Femelele Vera si Wilma au nascut fiecare cate un pui, in luna decembrie, insa gradina zoologica a interzis orice contact al acestora cu oamenii, iar ursii au stat linistiti intr-o pestera de la zoo. Ingrijitorii au auzit insa la un moment dat vaicareli din partea Wilmei si au mers sa cerceteze zona. Asa au descoperit ca puiul Verei disparuse. "Am ajuns la concluzia ca si-a mancat propriul pui", a declarat ajutorul managerului gradinii zoologice, Helmut Maegdefrau. In prezent, conducerea gradinii zoo este foarte criticata de presa germana si de public pentru ca nu a intervenit.
Problema controversata a salvarii puilor de urs respinsi de mame aminteste de povestea ursului Knut, de la gradina zoologica din Berlin. In urma cu un an, Knut a atras simpatia publicului, dupa ce a fost neglijat de catre mama sa, Tosca. Din acel moment, puiul a devenit primul urs polar celebru care are propriul CD si propria carte, precum si o oferta de la Hollywood pentru un film bazat pe viata sa.