Casele de Sanatate ofera, de la 1 ianuarie, certificate provizorii valabile in Uniunea Europeana.

Orice roman care este la zi cu plata contributiei catre asigurarile de sanatate va primi gratuit, la cerere, cardul european de sanatate, potrivit presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, citat de NewsIn. Pe de alta parte, oficialii Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti (CASMB) spun ca inca nu se elibereaza cardurile propriu-zise, ci doar certificatele de inlocuire provizorie ale acestora, care au practic acelasi rol.

Potrivit lui Ciurchea, asiguratului ii va fi expediat cardul in termen de sapte zile lucratoare de la data depunerii cererii, la adresa indicata de acesta in cererea depusa la casa de asigurari de sanatate. „Cardul va fi livrat asiguratului personal. In cazul nerealizarii livrarii, cardul va fi dirijat catre casa de asigurari de sanatate teritoriala in termen de 15 zile de la primirea primului aviz in cutia postala a asiguratului", a adaugat Ciurchea.

Cardurile permit decontarea serviciilor de sanatate efectuate in regim de urgenta in spatiul european cetatenilor romani. Cardul european de sanatate permite asiguratului aflat in calatorie in statele membre UE accesul la servicii medicale fara sa mai fie necesara incheierea altei asigurari de sanatate private.

Cetatenii romani beneficiaza de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate. (O.M.)

Noutatile din sistemul de invatamint in 2008, pe www.cotidianul.ro/select