ZIUA Online a descoperit, de exemplu, o localitate din judetul Calarasi unde traieste un neam cu numele de Sfantu. Sfantu Gheorghe, Sfantu Dumitru, Sfantu Andrei, Sfantu Ion sau Sfantu Vasile sunt nume obisnuite printre oamenii locului. Interesant es
ZIUA Online a descoperit, de exemplu, o localitate din judetul Calarasi unde traieste un neam cu numele de Sfantu. Sfantu Gheorghe, Sfantu Dumitru, Sfantu Andrei, Sfantu Ion sau Sfantu Vasile sunt nume obisnuite printre oamenii locului. Interesant este ca o buna parte dintre urmasii primului satean caruia i s-a atribuit numele Sfantu in comuna Ciocanesti au plecat din tara ori si-au schimbat numele din cauza regimului comunist. Astfel, Sfantu Vasile a plecat in Cipru sa lucreze pentru un trai mai bun, iar doi dintre cei pe care ii cheama sfantu Ion a plecat fie in America, fie in Germania.
Povestea neamului Sfantu a fost dezvaluita pentru ZIUA Online de Sfantu Gheorghe, unul dintre stranepotii lui Sfantu Ion, primul dintre "sfintii" din Ciocanesti. "Strabunicul era un om mai bisericos, asa, mergea el mai mereu la Biserica si toata lumea i-a zis "Sfantu". Cu Sfantu in sus, cu Sfantu in jos, asa i-a ramas numele. Asta inainte de primul razboi mondial", ne-a povestit, in exclusivitate, Gherghe Sfantu. Batranul in varsta de 63 de ani mai are un frate, Vasile, si o sora. Are doi copii, Sfantu Pavel si Sfantu Viorel care locuiesc in Bucuresti.
Sfantu Ion "bisericosul" si Sfantu Ion cizmarul
Din datele pe care le-am aflat atat de la urmasii primului locuitor al comunei Ciocanesti, dar si de la primarul localitatii, Petre Pavel, primul dintre cei care apare in scriptele oficiale este Sfantu Ion. "Sunt multi oameni care poarta numele de Sfantu aici, o parte traiesc in satele din comuna iar altii sunt plecati prin tara sau prin strainatate", a precizat pentru ZIUA Online primarul Pavel. Din datele furnizate de oficialitati si din povestirile urmasilor lui Sfantu Ion, reiese ca acesta din urma a trait la inceputul secolului XX. A avut noua copii care, la randul lor, au avut copii si nepoti", ne-a explicat Sfantu Gheorghe. "Asa era atunci, te trecea in registru dupa porecla, dupa cum te stiau in sat. Nici nu stiu
ce nume a avut strabunicu' inainte", povesteste Sfantu Gheorghe. In neamul lui Sfantu au fost, de-a lungul timpului, Ion, Vasile, Maria, Nicolae, Dumitru, Andrei si altii. Si astazi, stra-stra-nepotii primului "sfant" din Ciocanesti traiesc fie in comuna natala, fie in Bucuresti, fie in Statele Unite ale Americii, fie in Germania. De altfel, pe multi cu acest nume i-am gasit pe lista abonatilor Romtelecom in Bucuresti, Brasov, Calarasi, Ramnicu Sarat, Bacau, Ploiesti etc. Nu toti provin, insa, din Calarasi. Conform datelor oficiale, aparitia numelui Sfantu (sau altele,
in functie de porecla omului respectiv) a fost inregistrata in mai multe zone ale tarii de la inceputul secolului XX. De altfel, in arhivele primariilor si ale bisericilor au fost scrise numele dupa care erau cunoscuti localnicii. "Eu am fost luat de la parintii mei naturali si am fost crescut de o alta mama si un alt tata. Ma cheama Sfantu dupa mama ca asa era cunoscuta in sat. Am fost cizmar timp de aproape 50 de ani. Acum am doua fete si doi nepoti", ne-a marturisit Sfantu Ion, un batran de 75 de ani din Ramnicu Sarat. Omul a mai adaugat ca neamul lui se trage din satul Poieni, comuna Cislau, judetul Buzau. "Pe femeia mea ochema Soare, Soare Maria. Acu' o cheama Sfantu dar, saraca, tot eu trebuie sa o ajut, ca are tije la picioare si nu se poate misca", ni s-a plans Sfantu Ion din Ramnicu Sarat.
Si-au schimbat numele din cauza lui Sfantu Ion
Fratele lui Sfantu Ghorghe, Sfantu Vasile (53 de ani) are, la randul lui, domiciliul in Bucuresti dar, acum, este plecat in Cipru. "A plecat anul trecut sa munceasca si nu a putut veni de ziua lui (Sfantul Vasile, 1 ianuarie n.r.). Este lacatus mecanic, dar s-a dus acolo ca muncitor, pentru un ban mai mult", a povestit pentru ZIUA Online, sotia sa Sfantu Elena. Femeia ne-a mai spus ca unul dintre verii sotului sau, Sfantu Ion, "a fugit din tara prin 1974". "Era marinar si a ramas in America. Din cauza lui, nevasta, copii si alti veri si-au schimbat numele. Ca asa era atunci, venea Securitatea si te intreba daca ai legaturi cu ala care a plecat. Eu am lucrat cu nevasta lui Sfantu Ion si stiu ca ea si-a schimbat numele. Si ea, si copiii", ne-a mai povestit Sfantu Elena.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.