Principalii producatori de energie din Romania dispun de stocuri de combustibil suficiente pentru perioada de iarna. Potrivit unui raport elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor, rezervele de combustibil sunt peste cantitatile prognozate pentr
Principalii producatori de energie din Romania dispun de stocuri de combustibil suficiente pentru perioada de iarna. Potrivit unui raport elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor, rezervele de combustibil sunt peste cantitatile prognozate pentru a asigura productia in aceasta perioada.
In acelasi raport se arata ca stocurile de apa din marile lacuri asigura o rezerva de energie de 1.992,6 GWh, fata de cei 1.060 GWh estimati la finele anului trecut. Gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de 66,7%, aproape dublu fata de prognoza de 38,7%. Hidroelectrica detine 304 hidrocentrale, cu o putere instalata totala de 6.325 MW, si acopera circa o treime din consumul anual de electricitate la nivel national.
Potrivit marilor producatori de electricitate detinuti de catre stat, si stocurile de carbune sunt suficiente, chiar depasesc estimarile, exceptie facand complexul energetic Rovinari, care detine in prezent 403.600 tone de carbune, sub nivelul prognozei de 454.000 de tone.
Potrivit unui raport emis de catre Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), cantitatea de carbune inmagazinata este de 568.800 tone, depasind valoarea estimata pentru perioada de iarna.
O treime din consumul anual de energie din Romania este acoperita de consumul celor trei complexuri energetice din Oltenia.
La randul lor, producatorii de carbune dispun de aproximativ 370.000 de tone de combustibil, dintre care 368.000 de tone sunt depozitate la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.
Datele sunt incluse intr-un raport privind situatia stocurilor de combustibili in conformitate cu prevederile programului de iarna in domeniul energetic pentru asigurarea functionarii sistemului electroenergetic in perioada 1 octombrie 2007 - 31 martie 2008. Informatiile furnizate de catre Comandamentul de iarna au fost actualizate la data de 2 ianuarie 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.