Romania a bulversat ordinea din Uniunea Europeana, sustinandu-si cu putere obiceiurile care nu respecta legislatia comunitara. Porcul asomat si interdictia de a vinde branza de la ciobani au dus la o rezistenta tacita din partea romanilor, autoritatile veterinare cautand solutii care sa impace atat taranul roman, cat si oficialitatile de la Bruxelles. Acestea din urma s-au lasat "induplecate" numai dupa ce, voalat, reprezentantii Romaniei
le-au amenintat ca pot face demersuri care sa schimbe intreg sistemul legislativ in domeniu.
Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea animalelor din gospodarii fara asomare, inainte de Craciun si Paste, pe o perioada de trei ani, in schimbul careia autoritatile de la Bucuresti vor elabora un program de educare a populatiei in legatura cu normele din domeniu. "Comisia Europeana a fost de acord ca animalele sa poata fi sacrificate traditional, doar pe o perioada de trei ani. In acest sens am cerut ca, macar 4-7 zile inainte de Craciun si Pasti, taranii sa fie lasati sa isi sacrifice animalele (fara a utiliza procedeul de asomare, care prevede aducerea in stare de inconstienta a animalelor inainte de sacrificarea acestora - n.r.), a declarat presedintele Colegiului Medicilior Veterinari, Liviu Harbuz, precizeaza Mediafax.
Reprezentantii Romaniei au purtat discutii in cursul lunii decembrie cu oficialii Comisiei Europeane pentru obtinerea unei derogari la sacrificarea animalelor inainte de sarbatorile de Craciun si Paste. CE a acceptat sa discute pe tema derogarii dupa ce Romania va elabora un program de educare a populatiei in legatura cu normele europene legate de bunastarea animalului.
Dupa prezentarea programului la Bruxelles, Guvernul va emite o hotarare care sa legifereze derogarea de la sacrificarea animalelor inainte de sarbatori, pe care reprezentantii Comisiei Europene s-au angajat sa nu o atace in instanta, potrivit lui Harbuz. Hotararea ar urma sa intre in vigoare inaintea sarbatorilor de Paste, a adaugat el.
Negocieri cu de-a sila
Pe de alta parte, potrivit lui Harbuz, reprezentantii CE au fost de dispusi sa negocieze numai dupa ce reprezentantii Romaniei au spus ca vor face demersuri pentru modificarea directivei europene in domeniu, pentru care sunt necesare un milion de semnaturi. "Le-am spus ca noi vom veni cu doua milioane de semnaturi, prentru ca este vorba de patru milioane de cetateni europeni implicati. Dupa ce le-am spus acest lucru, au fost deschisi la negocieri", a afirmat Harbuz.
Romania fara egal
"Romania este un caz unic in Europa. La noi sunt 1,8 milioane de proprietari cu 4,5 milioane de porci, in vreme ce in Olanda sunt 600.000 de ferme care cresc zece milioane de porci. Fermierii care au doar 50 de euro pensie nu isi vor permite sa cumpere un asomator care costa 200 de euro", a spus Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Presedintele ANSVSA a precizat ca asomarea nu este responsabilitatea medicilor veterinari, ci a proprietarilor animalelor sacrificate, dar consiliile locale ar putea gasi variante, pe modelul macelarilor autorizati, ca anumite persoane sa se ocupe de aceasta activitate.
Igiena laptelui
ANSVSA a incercat sa rezolve, la sfarsitul anului trecut, problema vanzarilor directe din gospodarii si a prezentat un proiect de act normativ de modificare a deja celebrului Ordin 301/2006.
Proiectul a fost combatut puternic de mai toate organizatiile patronale si profesionale implicate. De exemplu, prin proiect, micii producatori care vand lapte crud ar fi trebuit sa indeplineasca criteriile de siguranta alimentara stabilite prin Regulamentul comunitar nr. 853/2004. Mai exact, acest regulament se aplica si marilor ferme sau unitati de procesare a laptelui, dar care nu au restrictii de teritoriu cand este vorba de comercializare. In plus, micii producatori ar fi obligati sa respecte anumiti parametri de igiena a laptelui pe care nici marii procesatori nu sunt obligati sa-i respecte. Din acest punct de vedere, tara noastra beneficiaza de o perioada de tranzitie, pentru alinierea la normele de igiena a laptelui, pana la sfarsitul anului 2009. (L.M.)
Pasuire la branza
Taranii au mai primit o pasuire de un an, astfel ca pana la 1 ianuarie 2009 pot vinde lapte, branza, peste si miere in oricare piata din tara, fara sa fie inregistrati la directiile sanitar-veterinare.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precizeaza ca termenul a fost decalat, printr-un ordin, pentru unitatile din categoriile: centru de prelucrare a laptelui, ambarcatiune de pescuit, punct de debarcare, magazin de desfacere peste, centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor; centru de extractie, colectare miere si alte produse apicole, stupina, magazin de desfacere a mierii de albine si a altor produse apicole. Pentru toate celelalte unitati de productie inscrierea este deja obligatorie. "Am prelungit derogarea pana la 1 ianuarie 2009, iar aceasta este singura modificare adusa ordinului, restul prevederilor au ramas la fel. Decizia de a prelungi termenul a fost luata si pentru ca am avut o discutie cu domnul Ciolos (Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii - n.r.), iar Ministerul Agriculturii vrea sa faca acea directie de inregistrare a produselor traditionale, si asta o sa ne ajute si pe noi pentru ca o sa ne dea si noua o evidenta a produselor traditionale", a declarat presedintele Autoritatii Veterinare, Radu Roatis. (L.M.)
Protestul telemelei
ANSVSA a emis la inceputul anului trecut Ordinul nr. 301/2006 care stabilea ca micii producatori de alimente primare trebuie sa se inregistreze la directiile sanitar-veterinare, iar vanzarile acestora sunt limitate la piata judeteana.
La momentul cand a fost emis, Ordinul 301/2006 a provocat reactii dure din partea producatorilor, reprezentantii ANSVSA sustinand ca a urmarit asigurarea sigurantei alimentare, astfel incat populatia sa consume alimente curate, a caror provenienta se cunoaste. Pentru a calma situatia, Autoritatea a acordat o derogare de sase luni, care apoi a fost prelungita pana la 1 ianuarie 2008. Aceasta este cea de a treia amanare a aplicarii ordinului Autoritatii. Nici pana acum, ANSVSA si producatorii nu au ajuns la consens cu privire la conditiile in care se pot vinde produsele de origine animala din gospodariile micilor producatori. Cea mai mare problema a fost cea legata de vanzarea branzei de la ciobani. (L.M.)
Ucidere fara suferinta
Regulile de bunastare animala din UE impun ca animalele sa fie anesteziate total inainte de sacrificare (asomate), astfel incat sa nu sufere atunci cand sunt ucise. Metodele de asomare sunt variate, de la electrocutare, pana la injectii sau impuscare cu pistolul cu glont captiv. Desi obligatorie inca de la inceputul acest an, asomarea devine o problema in perioada sarbatorilor, cand sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele in gospodarii. Autoritatea Sanitar-Veterinara a anuntat ca in perioada Craciunului, metoda de asomare convenita este impuscarea cu pistolul cu glont captiv. Obiectivul principal al acestei metode este de a induce "insensibilitate imediata" prin administrarea unei lovituri puternice asupra craniului animalului.
Omerta porcului
Pe langa ineditul obligatiei, taranii s-au mai confruntat si cu o alta problema - in Romania nu sunt suficiente asomatoare, la care se adauga faptul ca posesorul trebuie sa detina permis de port-arma, conditie aproape imposibil de respectat.
In perioada sarbatorilor de iarna, nu s-au inregistrat divergente intre tarani si autoritati pe aceasta tema. Reprezentantii ANSVSA au declarat ca nerespectarea conditiei de asomare a porcilor inainte de sacrificare duce la amenzi, dar cineva trebuie sa reclame faptul ca a fost incalcata legislatia in domeniu. Pana acum, nimeni nu a sesizat ANSVSA despre lipsa asomarii la porci.
Branza doar pe raza judetului
Pe de alta parte, micii producatori nu ar avea voie sa vanda laptele si branza peste tot in tara, chiar daca respecta normele comunitare impuse. Ei vor avea voie sa vanda doar "pe o raza bine determinata in jurul unitatii". Nu a fost definita aceasta raza, veterinarii declarand ca este treaba Ministerului Agriculturii in aceasta privinta. Mai mult, nu pot vinde astfel de produse decat producatorii sau rudele de pana la gradul ll, care "au carnet de sanatate sau fisa de aptitudini". Legiuitorul nu a precizat la ce se refera aptitudinile si nici cine elibereaza documentul. Pentru ca branza de la ciobani sa fie permisa la comercializare, ANSVSA a decis ca aceasta poate fi vanduta, dar numai la targuri, piete, expozitii si altele asemenea, dar care sunt "organizate periodic".
Avantaj pentru marii procesatori
Radu Roatis, presedintele ANSVSA, a declarat ca este multumit pentru ca unii producatori au inteles ca trebuie sa asigure siguranta alimentara. "Exista posibilitatea ca micii producatori sa-si inregistreze produsele ca fiind traditionale si, in aceste condtii, nu vor mai trebui sa respecte toate prevederile regulamentului comunitar, dar siguranta alimentara trebuie respectata", a spus Roatis. Pe de alta parte, ciobani au declarat ca restrictiile propuse de initiativa legislativa ii avantajeaza pe marii procesatori, fiind fortati sa livreze laptele acestora. Proiectul a fost postat pe site-ul ANSVSA.