Diverse toxinele acumulate in organism, mai ales dupa mesele copioase de sarbatori, pot fi eliminate prin aplicarea unui plasture pe talpa piciorului.

Un nou tratament pentru detoxifierea organismului prin piele se gaseste si pe piata farmaceutica din Romania: aplicarea unui plasture pe talpa piciorului, in special, sau pe alte zone dureroase ale corpului pentru indepartarea toxinelor din acele parti. In cazul unor dureri sau in cazul unui disconfort in zona ochilor, plasturii se pot plasa dupa ureche sau pe frunte. „Detoxifierea corporala este recomandata cel putin o data pe luna, prin diverse diete sau tratamente spa, insa este necesara mai ales dupa sarbatori, cind organismul este super incarcat de substante daunatoare", spune Mircea Lupea, nutritionist. El a adaugat ca toxinele care sint cel mai greu de eliminat sint cele care se gasesc la nivelul tesuturilor, cum ar fi plumbul, mercurul si aluminiul.

Mecanismul prin care functioneaza plasturii pentru detoxifiere este bazat in primul rind pe caldura. Dupa ce plasturele este aplicat, pernitele acestuia se incalzesc, iar porii se dilata, facind posibila eliminarea prin piele a toxinelor din singe si din sistemul limfatic. „In punctul de contact dintre plasture si organul dureros creste fluxul sangvin, toxinele si impuritatile fiind astfel redirectionate spre plasture, care trebuie sa fie lipit neaparat si pe talpi, chiar daca se mai aplica unul si in alta parte a corpului. Astfel, de exemplu, pentru eliminarea disconfortului si a toxinelor produse de o masa prea imbelsugata se poate aplica un plasture pe abdomen, pentru stimularea digestiei si a eliminarii toxinelor, dar trebuie aplicat inca un plasture pe fiecare talpa", a mai spus Mircea Lupea.

Plasturii pentru detoxifierea organismului pot fi aplicati oricind, insa medicii recomanda ca perioada optima de actiune a acestora noaptea, in timpul somnului. Tratamentul poate dura de la doua sau trei zile la citeva saptamini, in functie de necesitatea fiecarui pacient. Dupa folosire, plasturele, initial alb, devine maro inchis spre negru. Pretul acestor plasturi variaza intre 60 si 150 de lei, in functie de numarul plasturilor dintr-un pachet.

Si centrele de spa sau de mentinere in forma au metode de detoxifiere a organismului. Pe linga diferite oferte de impachetari corporale cu alge sau chiar ciocolata, specialistii din centrele de spa folosesc un aparat pentru terapie ionizata. O sedinta de tratament dureaza in jur de 30 de minute si pentru o detoxifiere completa sint necesare aproximativ trei sedinte pe saptamina, timp de doua saptamini. Tratamentul stimuleaza circulatia sangvina, scazind astfel si nivelul colesterolului, stabilizeaza tensiunea arteriala si creste nivelul de oxigen din singe.

„Aceste metode de detoxifiere a organismului sint benefice, functioneaza, insa de cele mai multe ori, mai ales dupa sarbatori, este necesara si o asociere a lor cu o dieta alimentara. Nu este vorba despre o dieta stricta, deoarece o trecere brusca de la un meniu variat si bogat in grasimi la o dieta stricta nu este deloc indicata", a adaugat nutritionistul Lupea. In cazul dietelor alimentare, detoxifierea organismului se face prin consumul de cit mai multe fructe, legume, dar mai ales de lichide, in special ceaiuri neindulcite. Nutritionistii recomanda supele de legume si salatele, iar pentru ca trecerea sa nu fie bursca, carnea fripta in loc de cea prajita si cartofii copti sau diferite garnituri cu orez sint cele mai indicate. Specialistii in nutritie amintesc ca detoxifierea organismului nu inseamna o cura de slabire, iar infometarea dupa abuzul de mincare din perioada sarbatorilor poate deregla si mai mult organismul.

Detoxifierea organismului prin metode naturale, pe www.cotidianul.ro/select