Multi pakistanezi nu au incredere in SUA, nici in razboiul impotriva terorismului si dezaproba relatiile Islamabadului cu Washingtonul.

Aceasta stare de spirit era valabila in Pakistan, conform unui sondaj finantat de Institutul American pentru Pace (USIP) si facut inainte de decretarea starii de urgenta de catre presedintele Pervez Musharraf si asasinarea fostului premier Benazir Bhutto. USIP este un institut independent finantat de Congresul american, care abordeaza probleme legate de conflicte internationale.

Rezultatele, date publicitatii abia acum, cu sase saptamini inainte de alegerile generale, programate pentru 18 februarie, arata ca majoritatea pakistanezilor considera democratia cu totul compatibila cu islamul. Aproximativ 60% dintre respondenti s-au pronuntat in favoarea democratiei, sustinind in acelasi timp ca legea islamica - Sharia - ar trebui sa joace un rol mai mare in domeniul juridic.

„Se observa ca nu exista nici un subgrup laic major prooccidental in Pakistan. Populatia vrea mai mult islam si considera ca Pakistanul nu este destul de pios sau ca valorile islamice nu sint transpuse adecvat in viata de zi cu zi", a declarat Steven Kull, directorul WorldPublicOpinion.org, o organizatie neguvernamentala afiliata Universitatii Maryland, care a coordonat sondajul.

Kull a mai spus ca un numar mare de alegatori moderati pot fi regasiti in segmentul de 64% dintre pakistanezii care au precizat ca sustin reformarea scolilor religioase, considerate surse de propagare a fundamentalismului islamic. Sondajul a dezvaluit ca 59% dintre pakistanezi se pronunta impotriva ingerintei in viata publica a conservatorilor islamisti, fenomen numit popular „talibanizare".

Peste doua treimi dintre pakistanezi au declarat ca nu au incredere ca SUA actioneaza in mod responsabil la nivel global, in timp ce 70% cred ca Washingtonul vrea slabirea si divizarea Islamului. Cam jumatate dintre cei chestionati dezaproba relatiile dintre Pakistan si SUA.