Petrecere. Circa un milion de romani ortodocsi de rit vechi au sarbatorit, ieri, prima zi a Nasterii Domnului Daca pentru majoritatea credinciosilor sarbatorile s-au terminat, pentru circa un milion de romani, adepti ai bisericii ortodoxe pe stil ve
Petrecere. Circa un milion de romani ortodocsi de rit vechi au sarbatorit, ieri, prima zi a Nasterii Domnului Daca pentru majoritatea credinciosilor sarbatorile s-au terminat, pentru circa un milion de romani, adepti ai bisericii ortodoxe pe stil vechi, dar si pentru comunitatile de rusi, ucraineni, bulgari sau sarbi, petrecerea abia incepe. Ieri, acestia au sarbatorit cu fast prima zi a Craciunului, dupa ce timp de patru zile au pregatit preparate culinare speciale pentru aceasta ocazie, felul principal de mancare fiind gasca umpluta cu mere. Pe 14 ianuarie, ortodocsii de rit vechi vor sarbatori Anul Nou. Craciun pentru 99% din sat Locuitorii comunei Ghindaresti, situata la aproximativ 100 de kilometri de Constanta, au sarbatorit si ei Craciunul pe rit vechi. In acest loc, 99,7% din locuitori sunt rusi-lipoveni, restul populatiei fiind alcatuita din familii mixte. In prima zi de sarbatoare, dis-de- dimineata, toata lumea se imbraca cu straie populare si merge la biserica: barbatii isi pun camasi traditionale si braiele cu ciucuri, femeile imbraca fuste inflorate si batice, iar fetele isi impletesc parul in doua cozi si cu bentite. Se spune ca acela care nu merge la biserica si care nu se spovedeste atata vreme cat este in viata, nici atunci cand moare nu este primit in biserica. Dupa slujba, colindatorii au pornit din casa in casa, intonand colinde religioase. Potrivit obiceiului, cu aceasta ocazie se canta sapte colinde, in acorduri religioase care vestesc Nasterea Domnului. Cei aproape 300 de copii din Ghindaresti vor avea o vacanta prelungita pentru a putea sarbatori, potrivit traditiei, Craciunul si apoi Anul Nou pe rit vechi.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.