Rudele din Kenya ale senatorului Barack Obama se roaga pentru victoria acestuia in alegeri, iar in Germania s-a declansat „obama mania".

Senatorul american Barack Obama are un avantaj de 10% fata de Hillary Clinton in statul New Hampshire, cu doua zile inainte de alegerile primare de aici, potrivit unui sondaj difuzat luni de CNN.

In acest timp, rudele din Kenya ale candidatului de culoare sint traumatizate si inspaimintate de violentele declansate de alegerile prezidentiale din tara lor. Cel putin 35 de persoane, printre care femei si copii, au murit arse de vii intr-o biserica din vestul Kenyei, saptamina trecuta, unde se refugiasera pentru a scapa de luptele de strada. Violentele postelectorale s-au soldat pina acum cu peste 600 de morti. Rudele lui Obama s-au rugat pentru pace in orasul Kongelo, dar si pentru ca nepotul lor favorit sa cistige in alegerile primare din New Hampshire.

„Aici situatia e mai calma, sintem norocosi, dar ne rugam pentru liniste si pace in toata tara. Stim ca Barack se gindeste la noi, chiar daca acum este ocupat cu alegerile", a declarat unchiul sau, Said Obama (41 de ani), fratele tatalui lui Barack, care a emigrat in SUA din Kenya in tinerete, pentru a studia.

Intre timp, popularitatea lui Obama a depasit granitele statului Iowa, ajungind in Europa Centrala. Germania traieste, in prezent, un caz serios de „obama manie". Nu este vorba doar de faptul ca Obama, ca germanii, se opune razboiului din Irak, ci acesta este comparat cu fostul presedinte american J.F. Kennedy, inca admirat la Berlin, dupa cum relateaza presa germana. „Noul Kennedy", titreaza „Berliner Morgenpost", „Bild" scrie ca „acest american negru a devenit noul Kennedy", iar titlul din „Frankfurter Rundschau" este „Lincoln, Kennedy, Obama".

Presa britanica este insa mai sceptica, „International Herald Tribune" sustinind ca acest entuziasm este mult mai mare decit sansele pe care le are Obama de a ajunge macar nominalizat al partidului sau, daca nu presedintele SUA.