Criticii de la „New York Times" considera ca pelicula „4, 3, 2" ar trebui nominalizata la cinci categorii ale Oscarurilor, iar restul presei internationale le tine hangul.Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita intr-un rol principal (Anamaria Marinca), Cel mai bun actor intr-un rol secundar (Vlad Ivanov), Cel mai bun scenariu original. Acestea sint categoriile premiilor acordate de Academia Americana de Film la care doi dintre cei trei critici de film de la publicatia „New York Times", si anume A.O. Scott si Manohla Dargis, cred ca ar trebui nominalizat lungmetrajul lui Cristian Mungiu. Actorul Vlad Ivanov – pe care si publicatia „L.A. Times" il ia in considerare drept candidat posibil la statueta pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar – a declarat pentru Cotidianul ca „acesta este un lucru extraordinar, dar improbabil, voteaza foarte multi membri ai Academiei. Oricum, pentru mine o nominalizare la Oscar e aproape la fel de importanta ca premiul". Ivanov fusese anuntat printr-un mesaj de la Anamaria Marinca de aparitia articolului din „New York Times". Daca Mungiu si Ivanov vor fi prezenti la ceremonia de acordare a Premiilor Asociatiei Jurnalistilor Straini la Hollywood, o vor face cu sprijinul Institutului Cultural Roman din New York (ICRNY).

De altminteri, dosarul dedicat Oscarurilor in editia de duminica, 6 ianuarie 2008, a „New York Times" - in care criticul A.O. Scott nominalizeaza filmul lui Corneliu Porumboiu, „A fost sau n-a fost", la Cel mai bun scenariu original - nu este singurul de acest fel, cu atit mai mult cu cit „4, 3, 2" are cele mai multe „candidaturi" la premii din SUA dupa „There Will Be Blood" de Paul Thomas Anderson. In ciuda acestora, potrivit ICRNY, „4, 3, 2" „nu va candida in competitia oficiala la Oscaruri decit la categoria Cel mai bun film strain. Optiunea apartine distribuitorului (IFC First Take) care nu a putut anticipa amploarea succesului de care filmul se bucura in America". „4, 3, 2" va avea premiera la New York pe 25 ianuarie.

Numeroase publicatii straine au publicat in aceste zile materiale ample dedicate noului val din cinematografia romaneasca. In „Wall Street Journal" se mentioneaza aparitiile regizorilor romani care repara o absenta nejustificata din cinemaul de pe vechiul continent, mai precis aceea a filmului de autor. „Exista un val romanesc care se manifesta acum", declara Claudia Landsberger, presedinta European Film Promotion, precizind ca „aceasta generatie de cineasti are multe povesti de spus si e capabila sa le spuna intr-un mod care rezoneaza. Nu fac melodrame epice, ci filme proaspete, captivante si concentrate". Primul din noua generatie evocata de „Wall Street Journal" este Cristi Puiu, urmat de Cornel Porumboiu si de Mungiu. Si „Christian Science Monitor" a publicat un lung articol consacrat filmului romanesc, citindu-i pe criticii romani Andrei Gorzo si Iulia Blaga, iar BBC si „Times" dedica un spatiu consistent unor interviuri cu autorul „4, 3, 2".

Nu la fel de entuziast apropo de succesul lui Mungiu este vechiul sau concurent de la Canes si noul sau rival la Globul de Aur pentru film strain, cineastul Julian Schnabel. Prezent la Toronto International Film Festival, acesta, cistigator al Premiului pentru cea mai buna regie de pe Croazeta, a facut citeva afirmatii socante, preluate de presa canadiana.

„De fapt, aveau de gind sa imi dea mie Palme d'Or cam pina la ora doua din ziua acordarii premiilor. Stiu pentru ca au invitat toate actritele la ceremonie si nu acesta e protocolul asociat distinctiei pentru Cea mai buna regie. Cred ca s-a facut un mic tirg in culise", opineaza Schnabel. Prezent in numeroase jurii, el crede ca stie cum merg lucrurile: „Totul devine foarte politic si polemic. Membrii zic «OK, ii dam lui Schnabel Premiul pentru Cel mai bun regizor si il rezolvam asa si ii dam romanului Palme d’Or»".