Presedintele Traian Basescu i-a trimis ieri premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare prin care ii cere sa renunte la nominalizarea Noricai Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a calificat refu

Presedintele Traian Basescu i-a trimis ieri premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare prin care ii cere sa renunte la nominalizarea Noricai Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a calificat refuzul presedintelui "un abuz de proportii".

"Prin prezenta va solicit sa renuntati la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in randul populatiei si nici in randul partenerilor nostri externi", se arata in prima parte a scrisorii pe care seful statului, Traian Basescu, i-a trimis-o premierului, Calin Popescu Tariceanu. Presedintele subliniaza in document ca "functia de ministru al Justitiei presupune, printre altele, reputatie nestirbita si moralitate, tinand cont ca ministrul Justitiei este membru al CSM, organism format din magistrati, care trebuie sa dea dovada de onorabilitate ce nu poate sa fie umbrita de nici o fapta, si cu atat mai mult de una de notorietate publica". "De asemenea, intrucat ministrul Justitiei este si membru al CSAT, voi acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie", mai arata presedintele.

INCIDENTUL CU RUDA. Potrivit lui Basescu, reputatia senatorului Nicolai a fost "stirbita" in urma incidentului prin care o nepoata a sa a fost introdusa in sala de plen a Senatului, fiind incalcat regulamentul. Presedintele aminteste ca atunci s-a creat impresia ca persoana respectiva si-a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, in urma scandalului Nicolai fiind sanctionata cu avertisment. "Urmare a redarii publice a imaginilor desfasurarii actiunilor doamnei Nicolai si a rudei acesteia, a rezultat o reactie negativa a opiniei publice. Pentru cele de mai inainte, sunt nevoit sa resping candidatura doamnei Nicolai pentru ocuparea functiei de ministru al Justitiei si va rog sa desemnati o alta persoana care sa intruneasca conditiile necesare", a solicitat seful statului, sugerandu-i premierului sa opteze pentru "un candidat necontroversat".

"ABUZ DE PROPORTII". "E deplorabil faptul ca presedintele incepe si acest an politic cu un scandal si cred ca aceasta scrisoare, care exprima refuzul de a o investi in functia de ministru pe Norica Nicolai, reprezinta un abuz de proportii, fara precedent", a spus vicepresedintele PNL, Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, presedintele Basescu nu are atributia de a evalua imaginea publica a diverselor persoane politice, iar Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja cu privire la atributiile sefului statului.

La randul sau, Ludovic Orban a anuntat ca PNL va sustine in continuare nominalizarea senatorului Norica Nicolai, precizand ca seful statului "isi va indeplini, in cele din urma, atributele constitutionale". "Intreaga cariera a Noricai Nicolai o recomanda pentru a ocupa pozitia de ministru al Justitiei", a spus Orban, apreciind ca nu exista nici un motiv serios din partea presedintelui pentru a refuza nominalizarea Noricai Nicolai.

Totodata, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a anuntat ca textul scrisorii este analizat de juristii Guvernului, iar un raspuns va fi dat in cursul zilei de astazi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.