Sirul de umilinte la care ne supun vecinii nostri era, cel putin pana acum, doar unul diplomatic. Se purta pe ulitele satului fara caini care este diplomatia romana pastorita de Cioroianu. Nu credeam sa poata exista o batjocura mai deplina decat cea
Sirul de umilinte la care ne supun vecinii nostri era, cel putin pana acum, doar unul diplomatic. Se purta pe ulitele satului fara caini care este diplomatia romana pastorita de Cioroianu. Nu credeam sa poata exista o batjocura mai deplina decat cea care vine de la Chisinau, o ignorare mai mare a Romaniei ca actor statal in zona, precum o fac cei de la Kiev, sau o pledoarie constanta a cercurilor anti-romanesti de la Budapesta. Eram convins, si ca ne-am obisnuit atat de mult cu postura de sac de box, incat, demni, ne-am decis in mod definitiv sa nu-i luam in seama. Sa-i umilim prin demnitatea tacerii noastre ofensate. Numai ca, din cauze meteo stralucit definite de jucatorul nostru Presedinte, iarna s-a dovedit a nu fi ca vara. Si, prin miracol, in chip neobisnuit si exceptional, a inceput sa ninga. Moment in care, conform obiceiului, s-a blocat totul. A paralizat intreg circuitul si au inceput sa iasa responsabilii sa dea explicatii ca ceilalti sunt de vina.
Nimic nou, asta stiam ca va fi si se va repeta identic, pentru ca tine de traditia incompetentei si nepasarii unei administratii din ce in ce mai corupte si imbecil-fanariote. Numai ca, anul acesta, a nins si la fratii bulgari. Reactie identica. Daca Videanu a catadicsit sa revina in tara pe caz de necesitate, macar ministrul bulgar pentru situatii de urgenta, dna Emel Eten, aflata in concediu intr-o statiune montana de lux, a dat intreaga masura a balcanismului. A zis ca n-are rost sa-si intrerupa sederea si sa se intoarca la Sofia pentru coordonarea Comandamentului de iarna deoarce "are dreptul la concediu legal, la fel ca orice alt cetatean".
Intre timp, sute si sute de turisti romani ajunsesera la isterie, fiindca nu se puteau intoarce acasa, blocati pe drumurile inzapezite din Bulgaria, iar punctul de frontiera Ruse era inchis de autoritatile din tara vecina. Plus, ca bonus, bataia administrata unui turist roman despre care se povesteste ca a fost dus la politie fara sa i se ofere asistenta juridica obligatorie. Cui ii pasa? Dupa doua zile, consulul roman de la Sofia anunta ca se va deplasa sa cerceteze situatia... Mai draga, hai sa ne lamurim odata! Nu e vorba despre niste tari oarecare din lumea a treia. Vorbim despre doua tari vecine, membre NATO si UE, care nu au stiut si nu au fost capabile sa gestioneze corect o situatie de urgenta creata de doua zile de ninsoare. Ce atac terorist? Pai sa fi fost mama lui Bin Laden amestecata in complot alaturi de iudeo-masoneria internationala si tot n-ar fi reusit sa creeze haosul din Romania si Bulgaria. Doamna ministru Eten face parte dintr-un guvern dat de atatea ori exemplu colegilor din Romania. Situatiile de urgenta civila sunt o prioritate majora a NATO. O fi la ei! Doamna nu vine din concediu pentru ca, nu-i asa, e om al muncii de-al nostru, din popor, crescut si educat in spiritul apararii cuceririlor revolutionare. Printre care si dreptul la concediul legal... Daca doua zile de ninsoare ii fac pe bulgari sa inchida principalul punct de frontiera dintre Romania si Bulgaria, punct strategic de comunicare cu sud-estul european si cu Orientul Mijlociu, atunci avem o problema de securitate regionala majora. Normal ar fi ca NATO sa evalueze riscurile de securitate pe care le ridica lipsa structurilor adecvate de raspuns la situatii de urgenta din tara vecina. O evaluare asemanatoare ar trebui facuta si de UE, pentru ca se poate afecta fluxul de transport pe una din marile rute europene. Si, dat fiind ca de la Cioroianu nu putem astepta nimic altceva decat demisia, poate se va ocupa cineva si de soarta romanului rupt de lume la cateva zeci de kilometri de frontiera cu tara sa... Oricum, ne-au tras-o bulgarii de nu ne-am vazut! Mai ninge inca o data, aresteaza si autocarele. Ce, zice cineva ceva?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.