Oltchim Rimnicu Vilcea si Rulmentul Brasov isi vor disputa astazi (ora 17.00, in direct pe Sport.ro) suprematia in Liga Nationala la handbal feminin.

Oltchim Rimnicu VIlcea a invins tur-retur cea mai valoroasa echipa a momentului in Europa, Viborg, si este a doua favorita la cistigarea Ligii Campionilor in acest sezon. Si totusi, nimic nu se compara cu gustul dulce al razbunarii in fata rivalei Rulmentul Brasov. Duelul pe semicerc Rulmentul-Oltchim este echivalentul unui derby Steaua-Dinamo in sportul rege. Aflate la egalitate dupa 11 etape, cele doua echipe isi vor disputa azi, de la ora 17.00 (in direct pe Sport.ro), suprematia in campionatul intern.Dincolo de lupta pentru cele doua puncte, exista insa si o infruntare a orgoliilor intre cei doi antrenori: Gheorghe Tadici (Oltchim) si Mariana Tirca (Rulmentul). Cei doi se afla in conflict de mai bine de sapte ani, din momentul in care fosta handbalista si-a inceput antrenoratul la Vilcea. Tirca reusea sa cucereasca atunci titlul national cu Oltchim, in timp ce Tadici antrena marea rivala de atunci a vilcencelor, Silcotub Zalau. In 2002, fostul capitan al nationalei feminine a Romaniei pleca de la Vilcea pentru a pregati Rulmentul, dar rivalitatea cu Tadici a continuat. Nici chiar interventia oficialilor FRH, care au incercat o reconciliere a celor doi, nu a avut succes, astfel ca astazi se va consuma un nou episod din razboiul Tirca-Tadici.

Chiar daca antrenorul Oltchimului a incercat sa minimalizeze importanta derby-ului, afirmind ca „este un meci ca oricare altul din campionat". Este ca o partida cu Sf. Gheorghe (n.r. - ocupanta ultimului loc in clasament, fara nici o victorie in Liga Nationala), oficialii Vilcei nu admit decit varianta unei victorii. „Am batut Viborg, Lada Togliatti sau Zvezda, asa ca nu avem cum sa ne impiedicam de Rulmentul. Nu ne subestimam adversarul, dar, in mod normal, Oltchim va cistiga la patru-cinci goluri diferenta", a spus presedintele vilcean, Ioan Gavrilescu.

De partea cealalta, Mariana Tirca este convinsa ca cele doua formatii pornesc cu sanse egale. „E greu de spus cine are prima sansa. Normal ca toata lumea ii vede favoriti pe cei de la Oltchim, dar eu zic ca se joaca si ca avem aceleasi sanse. Vilcea nu ne poate surprinde cu nimic. De altfel, cele doua echipe se stiu foarte bine, astfel ca nu poate sa vina nimeni cu ceva care sa reprezinte o surpriza. Cine va prinde o forma de moment mai buna, dar si cine va dramui situatiile critice va avea cistig de cauza’’, a declarat tehnicianul Rulmentului. De cind Tadici a semnat cu Oltchimul, Rulmentul, cu Mariana Tirca pe banca, nu a reusit nici o victorie in fata Vilcei. Partida de la Brasov se va juca cu portile inchise, cele 1.500 de bilete epuizindu-se in numai doua zile.

Romania taie bilete pentru Beijing Romania va gazdui cele doua turnee preolimpice pentru Asia, Comitetul Director al FRH acceptind ieri oferta Federatiei Internationale de Handbal. „Este o onoare pentru noi sa organizam aceste turnee, pentru ca ni se acorda incredere, si este o bila alba pentru Romania in vederea demersurilor viitoare la IHF", a declarat presedintele FRH, Cristian Gatu. Turneul feminin va avea loc la Bucuresti, iar cel masculin la Oradea, ambele in perioada 28 ianuarie-3 februarie.