CE BEM, CE MANCAM
Despre sosul de maioneza Gova, producatorul spune ca este "ideal pentru salata de boeuf, oua umplute, peºte, pui, sandviºuri". In compoziþia lui intra "ulei vegetal 77%, oþet din alcool - E 260, galbenuº de ou 6,9%, muºtar (apa, oþet, seminþe de muºtar, acidifiant: acid citric - E 330, condimente, agenþi de ingroºare: guma de guar - E 412 - guma de xantan - E 415), sare, zahar, agenþi de ingroºare - guma guar - E 412, arome". 100 de grame de maioneza au o valoare energetica de 2.952 kj/718 kcal, proteine 1,1 g, glucide 0,4 g, lipide (total grasimi) 78,9, ph 3,6+/0,3.

ANALIZA. Produsul analizat face parte din gama maionezelor obþinute din ulei vegetal, galbenuº de ou, muºtar, zahar, aditivi alimentari ºi arome. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenþia ca produsul conþine o sursa ascunsa de sare. Profilul nutriþional al maionezei este dezechilibrat, cu un exces de grasimi, ceea ce imprima ºi o densitate calorita enorma - 718 kcal/100g. Conþine surse cu potenþial alergen: muºtar, urme de þelina. Pentru a determina mai bine valoarea biologica a produsului, producatorul ar fi trebuit sa specifice natura uleiului vegetal folosit.

Avand in vedere compoziþia, specialistul ne spune ca produsul poate fi consumat de persoanele sanatoase, active fizic cu moderaþie, in contextul unei diete variate ºi echilibrate. Produsul nu este indicat supraponderalilor ºi obezilor, suferinzilor de boli hepatice, celor cu status proinflamator sistemic.