Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) incearca sa gaseasca si alte forme de sprijin financiar pentru fermieri fata de cele notificate anul trecut Comisiei Europene, care sunt valabile pana in 2009 si nu se pot modifica in acest an, a d
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) incearca sa gaseasca si alte forme de sprijin financiar pentru fermieri fata de cele notificate anul trecut Comisiei Europene, care sunt valabile pana in 2009 si nu se pot modifica in acest an, a declarat ieri secretarul de stat Gheorghe Albu, citat de NewsIn. "Formele de sprijin financiar notificate Comisiei sunt valabile pana in 2009 si valoarea acestora nu poate fi modificata. Ţinand cont ca valoarea unei subventii nu poate sa creasca in acest an, incercam sa identificam scheme alternative, pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli", a mai spus Gheorghe Albu. Acesta a precizat ca, incepand de azi, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, se va intalni cu reprezentantii crescatorilor de animale. "Vrem sa stabilim, de comun acord, tipurile de sprijin financiar pentru acest an. Vor exista discutii, de exemplu, cu asociatiile crescatorilor de pasari sau de porci, pentru a identifica o forma de ajutor financiar care sa-i avantajeze. Speram ca aceste negocieri sa se finalizeze in cursul saptamanii, astfel incat actul normativ sa intre in sedinta de Guvern de saptamana viitoare", a explicat Albu. Pentru sectorul zootehnic, potrivit notificarii catre Comisie, MADR poate acorda sprijin financiar pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale si pentru imbunatatirea calitatii produselor de origine animala. In ceea ce priveste ameliorarea populatiilor de animale, MADR a alocat 685.000 de lei pentru registrele genealogice pentru ovine, caprine si bovine. De asemenea, MADR a repartizat 500.000 de lei pentru introducerea in ferme a practicilor moderne de reproductie la animale. Pentru imbunatatirea calitatii produselor de origine animala, MADR a alocat 600 de milioane de lei. Astfel, MADR a prevazut suma de 200 de milioane de lei pentru sustinerea implementarii sistemului de clasificare a carcaselor, in cazul porcinelor, respectiv de cinci milioane de lei, pentru bovine. Totodata, crescatorii de pasari pot beneficia, in 2008, de un sprijin financiar de 1,6 lei pentru un pui, respectiv de 0,05 lei pentru un ou. Ministerul Agriculturii urmareste si imbunatatirea productiei de miere, astfel incat pentru fiecare familie de albine este prevazut un sprijin de 20 de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.