275 mil. euro, bugetul pentru cooperare transfrontalieraPrima licitatie de proiecte in cadrul Programului Operational de Cooperare Transnationala din Sud-Estul Europei ar putea avea loc in luna martie a acestui an. Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), programul, care se desfasoara pe o perioada de sapte ani si are un buget total de 245 de milioane de euro, a fost adoptat de Comisia Europeana in data de 20 decembrie 2007.
Din bugetul total al proiectului, contributia Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, este de aproximativ 206 milioane de euro, iar cea a celor opt state membre partenere in program este de circa 38 milioane de euro.
"Fondurile vor fi alocate pe axe prioritare si domenii majore de interventie, pe baza unor proiecte comune intre parteneri din aria eligibila si printr-o stransa coordonare cu actiunile realizate in cadrul celorlalte programe operationale nationale ale statelor partenere, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata a zonei de sud-est a Europei", se arata in comunicatul remis de MDLPL.13 mil. euro, cofinantarea statului romanProgramul va fi implementat printr-un sistem de management comun, coordonat de catre Autoritatea de Management din Ungaria, cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun si al Autoritatilor Nationale din statele partenere.
Statele care se incadreaza in aria de cooperare a programului sunt Albania, Austria, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Grecia, Italia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia, Slovacia, Ucraina si Ungaria. Axele prioritare despre care se vorbeste in comunicat vizeaza sprijinirea inovarii si antreprenoriatului, protectia si imbunatatirea mediului inconjurator, imbunatatirea accesibilitatii, dar si dezvoltarea sinergiilor transnationale ale zonelor cu potential si asistenta tehnica pentru implementarea programului si cresterea capacitatii.
La sfarsitul lunii mai a anului trecut, Guvernul a aprobat inceperea negocierilor dintre Romania si UE in cadrul programului. Pentru Romania, valoarea acestuia este de aproximativ 83 de milioane de euro, dintre care 70 de milioane de euro reprezinta finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar circa 13 milioane de euro reprezinta cofinantarea statului roman.Implementat prin management comunMinisterul Dezvoltarii a anuntat ieri ca in 2008 ar putea avea loc si licitatia pentru proiectele din cadrul Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania. Acest program se va derula in perioada 2007-2013 si are un buget total de 275 de milioane de euro, iar licitatia ar putea avea loc in prima jumatate a acestui an.
Contributia de 224 de milioane de euro pe care Uniunea Europeana o are in cadrul acestui program este si de aceasta data majoritara, cele doua state partenere avand un aport de 51 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al MDLPL, "fondurile vor fi alocate pe axe prioritare si domenii majore de interventie, pe baza unor proiecte comune intre parteneri romani si maghiari si printr-o stransa coordonare cu actiunile realizate in cadrul celorlalte programe operationale nationale din cele doua tari, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata a zonei de granita".
Obiectivul strategic general al programului vizeaza facilitarea dezvoltarii corelate a ariei de frontiera, prin valorificarea avantajelor comparative ale zonei in folosul ambelor tari.
Programul va fi implementat printr-un sistem de management comun, coordonat de catre Autoritatea de Management din Ungaria, cu sprijinul Autoritatii Nationale din Romania, al Secretariatului Tehnic Comun (de la Budapesta si Bekescsaba) si al unui punct de informare, situat in Oradea.