Pe ultima suta de metri a campaniei pentru alegerile primare din statul american New Hampshire, programate sa se desfasoare astazi, Hillary Clinton se pare ca va pierde rasunator. Ea a inregistrat o scadere dramatica in preferintele alegatorilor demo
Pe ultima suta de metri a campaniei pentru alegerile primare din statul american New Hampshire, programate sa se desfasoare astazi, Hillary Clinton se pare ca va pierde rasunator. Ea a inregistrat o scadere dramatica in preferintele alegatorilor democrati, in favoarea lui Barack Obama.
Desi la un moment dat cei doi se aflau la egalitate, intrunind 33% din optiunile de vot ale electoratului democrat din New Hampshire, senatorul de Illinois era creditat, ieri, cu 41%, urmat de fosta prima doamna cu 28%, potrivit unui sondaj Gallup publicat de USA Today. Fostul senator de Carolina de Nord, John Edwards, se situa pe locul al treilea, cu 19%, topul preferintelor democrate fiind incheiat de guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson, cu doar 6%.
Din randul republicanilor inscrisi in cursa electorala pentru statul New Hampshire, senatorul de Arizona, John McCain, conducea in preferinte cu 34%, urmat de fostul guvernator al statului Massachussets, Mitt Romney (30%), fostul guvernator al statului Arkansas, Mike Huckabbee (13%) si fostul primar al orasului New York, Rudy Giuliani (8%). Dupa New Hampshire, campania se va deplasa spre Nevada si Carolina de Sud, pentru ca la 5 februarie circa 20 de state sa organizeze alegeri primare precum cea de astazi sau scrutinuri preelectorale (caucus-uri), precum cel desfasurat joia trecuta in Iowa. O alta serie de primare este prevazuta pentru martie in alte cinci state, intre care Texas si Ohio, pentru ca in iunie sa aiba loc ultimele alegeri primare si caucus-uri.
Democratii isi vor desemna oficial candidatul la presedintie in august, iar republicanii in septembrie, alegerile prezidentiale propriu-zise fiind programate sa se desfasoare pe data de 4 noiembrie.
"Prima doamna" Clinton, un simplu obstacol peste care se sare
Infranta, saptamana trecuta, in cadrul alegerilor primare din Iowa, castigate de Barack Obama, democrata Hillary Clinton a incercat sa mai recupereze din handicap, incheindu-si campania in forta, cu un atac la adresa principalului sau contracandidat. "Democratii trebuie sa aleaga pentru presedintie pe cineva care actioneaza, cu experienta, nu doar care se multumeste sa vorbeasca", a declarat fosta prima doamna la Nashua, NH, in fata catorva mii de simpatizanti, facand aluzie la Obama. Replica senatorului de culoare nu a intarziat sa apara, acesta declarand, in cadrul unui miting organizat la Salem, NH, ca americanii "nu au nevoie de lideri care sa le spuna ce nu pot sa faca, ci de lideri care cred in ceea ce poate fi facut". "Unul din adversarii mei a spus ca ar trebui sa punem capat obiceiului de a da false sperante. Ce fel de mesaj este acesta? Ar trebui oare sa ne concentram pe obstacolele care ne impiedica sa facem ce trebuie facut in loc sa le depasim, sa le dam la o parte? Nu asa si-au obtinut negrii drepturile cetatenesti si nu asa a cucerit America Luna", a insistat Obama, care doreste sa devina primul presedinte de culoare al SUA. La randul lor, republicanii John McCain si Mitt Romney s-au intepat, la finalul saptamanii trecute, in cadrul unei ultime dezbateri inainte de primarele din New Hampshire. Cand Romney, un capitalist instarit, a incercat sa critice pozitia lui McCain referitoare la imigratie, senatorul de Arizona i-a replicat dur: "Poti irosi intreaga avere pe aceste atacuri din afisele publicitare si ele tot nu vor deveni adevarate". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.