Multi dintre actorii nominalizati la premiile acordate de Asociatia Jurnalistilor Straini de la Hollywood refuza sa participe la decernarea distinctiilor. Echipa lui Cristian Mungiu nu stie inca daca va fi prezenta la festivitate.

Nu se stie inca daca editia din acest an aGloburilor va avea loc. Foto: Reuters In acest weekend, Asociatia Actorilor de Film si de Televiziune din SUA a anuntat ca 70 dintre actorii nominalizati la Globurile de Aur nu vor participa la ceremonia de premiere pentru a-si marca solidaritatea cu scenaristii de la Hollywood aflati in greva de la inceputul lunii noiembrie. Acordul dintre membrii Asociatiei este, dupa cite se pare, unanim, astfel incit nici unul dintre actori nu va fi prezent la festivitate si nici nu va accepta vreun premiu. Cel care a incurajat si a sustinut protestul actorilor este, dupa cum arata presa <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />americana, actorul George Clooney. Cei de la NBC recunosc ca actorul american este „o forta decizionala majora" pentru boicotul aflat in pregatire, un reprezentant al retelei de televiziune citat de „The Sunday Times" adaugind ca interpretul „i-a influentat pe multi altii care ar fi fost dispusi sa treaca peste aceasta greva". Implicatiile acestui boicot merg mai departe de simpla compromitere a ce-remoniei, Globurile de Aur fiind un bun indicator pentru cele mai importante distinctii ale cinematografiei americane, Oscarurile. Jorge Camara, presedintele Asociatiei Jurnalistilor Straini de la Hollywood, responsabila pentru Globurile de Aur, a declarat pentru „The Press Association" ca organizatia pe care o reprezinta face „toate eforturile pentru a gasi o solutie pentru ca totusi ceremonia sa se desfasoare in prezenta membrilor comunitatii creative". Pina in acest moment, nu se stie care dintre actori va participa la festivitate si nici ce masuri pregatesc organizatorii, acestia din urma sperind sa ajunga la o intelegere in cursul zilei de ieri. In ciuda situatiei de criza, reteaua NBC a anuntat ca va transmite, totusi, ceremonia programata pe 13 ianuarie care, conform estimarilor, ar aduce 2,5 milioane de lire sterline Asociatiei organizatoare si alte citeva milioane televiziunii NBC, din contractele publicitare.

Actorul Vlad Ivanov nu va urma exemplul colegilor sai din breasla americana, interpretul lui Bebe din „4, 3, 2" declarind pentru Cotidianul: „Daca sindicatele isi pun in cap sa boicoteze Globurile, o vor face. Acolo situatia e mai echilibrata, pe cind la noi exista o singura asociatie de acest tip in industria cinematografiei, si aceea nu are prea multa putere. Insa e bucataria lor interna. Noi vom fi prezenti in SUA la acordarea Premiilor Criticii, iar pe 13 vom fi la Globurile de Aur".

Regizorul Cristian Mungiu declara ca „Noi vom merge oricum in Los Angeles, caci pe 12 e ceremonia de decernare a premiilor LA Critics. Vom hotari joi impreuna cu distribuitorul american ce decizie vom lua in privinta Globurilor de Aur. Dar e bine de stiut ca greva nu e una de interes general pentru cineastii din intreaga lume, ci priveste strict scenaristii americani si drepturile lor".

Scenaristii de la Hollywood, care au declansat greva in urma cu doua luni, solicita, in principal, drepturile de autor care le revin din difuzarea online a serialelor si a filmelor la care colaboreaza.

Woody Allen vorbeste despre filmele sale europene, pe www.cotidianul.ro/select