Miine, Colectia „Literatura" va propune o intilnire cu un roman distopic: „Noi", de Zamiatin, in care fiintele umane nu mai au individualitate sau nume, doar cifre.

Ca si in „Minunata lume noua" de Aldous Huxley, romanul „Noi" graviteaza in jurul revoltei instinctelor umane primitive intr-o lume rationalizata, mecanizata si nefireasca, iar actiunea face un salt in viitor cu vreo 500 de ani. Viziunea lui Zamiatin ilustreaza „o Utopie" impusa de stat si amplasata in secolul XXVI, unde oamenii sint depersonalizati pina acolo incit numele le-au fost inlocuite cu cifre. Pentru ca politia politica sa ii poata supraveghea mai usor, oamenii traiesc in case construite din sticla si poarta uniforme. Este o lume in care notiunea de „casatorie" nu exista, iar viata sexuala a oamenilor nu devine niciodata una promiscua.

Pentru momentele de intimitate in cuplu este fixata o anumita zi (ziua sexuala) in care oamenii pot cobori pentru o ora jaluzelele. Dezumanizati de idealurile totalitare, oamenii il aleg in fiecare an pe Binefacator, in unanimitate perfecta, si isi petrec mult timp plimbindu-se incolonati in siruri de cite patru, pe acordurile imnului „Statului Unic", revarsat din trompetele Uzinei Muzicale. Ca rasplata, Statul le garanteaza oamenilor fericirea. Insa, potrivit principiilor Statului, libertatea si fericirea sint lucruri incompatibile. Aceasta conceptie are radacini biblice: omul a gresit in Rai cerind sa fie liber, cind putea sa ramina doar fericit.

Tragind de aici invatamintele de rigoare, Statul le rapeste oamenilor din nou libertatea, promitindu-le, in schimb, viata desavirsita din punct de vedere matematic a Statului Unic" si „jugul binefacator al ratiunii".

Spre deosebire de romanul lui Huxley, in „Noi", totalitarismul nu include spolierea economica a oamenilor si nici violenta sau dorinta patologica de dominare. Dimpotriva, este o lume lipsita de ambitii desarte sau de cruzime. Viata in comunitatea respectiva este inumana: totul pare lipsit de scop, golit de sens, iar clasa superioara nu are nici macar motivatia de a ramine pe pozitii.

Toata lumea se resemneaza usor, accepta orice situatie si se multumeste cu putin. Singurul lucru care tulbura placida armonie a acestui univers este o boala de care sufera anumiti oameni si care ii face sa se dedea unor pacate de neiertat precum fumatul si consumul de bauturi alcoolice. Boala se numeste „Fantezia", insa autoritatile reusesc sa determine centrul nervos din creier de unde se naste si sa ii „salveze" pe oameni iradiindu-i cu laser.