PERICULOS ? Australienii au interzis folosirea lui E 385
Nu este domeniu in care EDTA sa nu fie folosit. De la medicamentele pentru animale pana la hrana pentru bebeluºi, trecand prin industria textila, aceasta substanþa are rolul ei. Totuºi, ingerata din alimente poate avea efecte grave pe termen lung.

In industria alimentara este cunoscut mai ales sub denumirea de EDTA, dar numele lui complet este etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu, avand formula chimica C10H16N2O8. In sistemul de notare al aditivilor alimentari din Uniunea Europeana este notat cu E 385.

EDTA face parte din categoria antioxidanþilor, conservanþilor ºi a sechestranþilor artificiali. Acesta are efect antibacterian (la pH=7,0) ºi proprietaþi de chelare a ionilor divalenþi, protejand vitaminele hidrosolubile din sucuri. Este utilizat in industria alimentara pentru ca previne imbrunarea neenzimatica in fructe ºi legume, menþine culoarea carnii de peºte, moluºte, crustacee complexand cu fierul, zincul ºi cuprul.

De asemenea, previne coagularea cazeinei la concentrarea laptelui, impiedica coagularea albuºului in procesul de pasteurizare. De aceea, E 385 poate fi gasit in numeroase produse alimentare: conserve de peºte, crustacee ºi fructe de mare, margarine, sosuri, maioneze, bauturi carbogazoase. Industria alimentara justifica utilizarea pe scara atat de larga a acestui aditiv alimentar, spunand ca ajuta la "sechestrarea" impuritaþilor de metal ce pot aparea mai ales in produsele care au provenienþa marina.

Citeste si:

PROBLEME GRAVE. Efectele pe care acest antioxidant le produce asupra organismului uman sunt dintre cele mai grave. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca EDTA poate induce modificari metabolice, dezechilibreaza balanþa dintre minerale. Mai mult, inhiba enzimele ºi coagularea sangelui. In timp se poate ajunge la tulburari gastrointestinale, hematurie, crampe musculare, fiind nefrotoxic. Pentru a nu se ajunge la acest tip de complicaþii, s-a stabilit o doza zilnica admisa pentru acest aditiv alimentar: 2,5 mg/kg corp. De aceea, trebuie sa fim foarte atenþi la eticheta tuturor produselor pe care le mancam.
Din cauza acestor efecte, aditivul E 385 este interzis in alimentaþia copiilor sub varsta de 2 ani. In aceasta ordine de idei, Grupul de Suport pentru Copii Hiperactivi din Anglia recomanda ca produsele cu EDTA sa nu fie consumate de copii, indiferent de varsta acestora, mai ales ca specialiºti din cadrul asociaþiei au tras concluzia ca poate provoca reacþii alergice.

INTERDICÞII. In Australia este interzisa cu desavarºire utilizarea aditivului E 385 in industria alimentara. In unele þari europene folosirea EDTA este limitata la anumite cantitaþi ºi la anumite produse. In schimb, Administraþia Medicamentului ºi a Alimentului din SUA permite folosirea lui ca ºi conservant pentru alimentele preambalate, vitamine ºi hrana pentru copii ºi sugari. EDTA este utilizat ca remediu impotriva otravirii cu metale grele. De asemenea, are un rol important in fortifierea cu fier a cerealelor, facand ca acesta sa fie absorbit mai bine de organismul persoanelor adulte. Centrul de Medicina Complementara ºi Alternativa din SUA incearca sa dea un raspuns coerent legat de siguranþa folosirii EDTA in terapiile pentru bolile cardiace.

Alte utilizariPe langa industria alimentara, EDTA joaca un rol important ºi pentru alt tip de produse. Este folosit pentru detergenþi, in industria fotografica, la fabricarea hartiei, in industria textila. De asemenea, este utilizat la fabricarea pesticidelor. Nu trebuie sa va miraþi daca veþi gasi aceasta substanþa in produsele de ingrijire corporala sau in anumite medicamente atat pentru uzul uman, cat ºi veterinar. Lucratorii din industria laptelui folosesc EDTA pentru a curaþa urmele ramase pe sticle. Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu mai este utilizata ºi pentru studiile de laborator. Ecologiºtii lupta impotriva acestei substanþe, atragand atenþia asupra efectelor adverse pe care le are asupra mediului, care sunt foarte persistente. Aceste efecte se vad mai ales atunci cand acesta este deversat in rauri. S-au observat cazuri in care EDTA a impiedicat dezvoltarea florei marine, chiar ºi in cantitaþi mici. Nu s-au observat consecinþele negative pe termen scurt asupra faunei din rauri, insa nu se ºtie ce se poate intampla pe timp mai indelungat.