Agricultorii mici si mari care-si cultiva terenurile au de impartit 1,9 miliarde de euro, subventii si plati directe.

Agricultura beneficiaza anul acesta in total de peste trei miliarde de euro, bani care vor ajunge in cea mai mare parte direct la fermieri. Ministerul Agriculturii are alocate pentru 2008 peste 11,7 miliarde de lei, adica 3,25 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 2,66% din PIB. Din aceste fonduri, 5,9 miliarde de lei sint repartizate de la bugetul de stat, restul fiind reprezentate de fondurile europene nerambursabile (5,5 miliarde de lei), credite externe (113 milioane de lei) si venituri proprii (112 milioane de lei). Potrivit datelor oficialilor ministerului, din banii de la bugetul de stat, in jur de 77% merg catre diferitele forme de sprijin acordate de statul roman. Astfel, din cele aproximativ 1,7 miliarde de euro cit este bugetul, in jur de 1,4 miliarde de euro revin agricultorilor sub diverse forme de subventionare. In plus, fondurile europene alocate pentru acest an sint destinate exclusiv fermierilor. Este vorba despre 440 de milioane de euro, plati directe catre agricultori. Se ajunge asadar la un total de aproape 1,9 miliarde de euro.

Pe linga diversele forme de sprijin acordate de statul roman, fermierii vor beneficia de la an la an de tot mai multe fonduri europene. Din cele patru miliarde de euro alocati Romaniei pentru agricultura (1,6 miliarde de euro) si dezvoltare rurala (2,4 miliarde de euro) in primii trei ani dupa aderare, pentru 2007 au fost alocate 25%, in 2008 vom primi 35% din alocari, iar restul de 40% vor veni in 2009.

Intr-o prima etapa, fermierii vor primi prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura toti banii de la bugetul de stat (atit subventia nationala, cit si cea europeana), urmind ca la finalul anului statul sa-si recupereze fondurile de la UE. Anul acesta vor fi acordate agricultorilor cele 50 de euro/ha din fondurile europene, plus 30 de euro/ha din fondurile nationale. Pe de alta parte, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta Agentie SAPARD) va distribui fondurile alocate dezvoltarii rurale numai pe baza unor proiecte. Aceasta dupa ce Comisia Europeana va aproba Planul National de Dezvoltare Rurala, cel mai probabil in luna februarie.

Privita drept Cenusareasa economiei romanesti foarte multi ani, agricultura incepe sa se redreseze, iar cei care au avut inspiratia de a investi in acest domeniu isi vad treptat indeplinite proiectele. „Pamintul aduce beneficii daca este lucrat cu raspundere, iar agricultorii au tot mai multe sanse de cistig", considera Culita Tarita, care lucreaza peste 55.000 de hectare, cea mai mare parte in Insula Mare a Brailei.

Alaturi de el mai sint citiva oameni de afaceri care in anii trecuti au investit in agricultura. Ei sint cei care vor beneficia de cele mai multe fonduri anul acesta. „Banii pentru 2007 nu au ajuns inca la noi, dar agricultura va fi tot mai profitabila dupa ce vor incepe sa vina fondurile europene, chiar daca subventiile acordate Romaniei sint mult mai mici decit cele primite de restul fermierilor europeni. Daca un agricultor francez primeste aproape 400 de euro pe hectar, iar unul ungar aproape 200 de euro, cel roman beneficiaza doar de 50 de euro pentru un hectar cultivat. Totusi, cu investitii, agricultura va fi un sector important al economiei. In Franta, un fermier care lucreaza 4.000 de hectare este considerat investitor strategic. Probabil se va ajunge si la noi la acest statut in citiva ani", a spus Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanti investitori in sectorul agricol din Romania.

14 milioane de euro, la primii patru latifundiari Dintre cele 1,2 milioane de solicitari de subventii depuse la APIA de proprietarii de pamint, bataia pentru bani se da mai ales intre principalii zece posesori de terenuri agricole. Doar primii patru latifundiari vor primi peste 14 milioane de euro pentru terenurile pe care le lucreaza, iar primii zece posesori sau arendasi de teren din Romania vor primi peste 20 de milioane de euro, lucrind in total aproximativ 300.000 de hectare. Campion este Culita Tarita, firma sa, TCE3Brazi, lucrind 57.000 de hectare numai in Insula Mare a Brailei, alaturi de alte 15.000 de hectare in judetul Vaslui. Numai pentru pamintul din IMB, Culita Tarita are dreptul la aproape 4,5 milioane de euro. Nici Ioan Niculae nu se lasa mai prejos, prin intermediul firmelor InterAgro, Intercereal Movila si altele, el controleaza in jur de 50.000 de hectare in Lunca Dunarii. Fostul arbitru international Adrian Porumboiu, principal actionar la Comcereal Vaslui, unde lucreaza peste 25.000 de hectare, controleaza in jur de 40.000 de hectare, parte din ele arendate. Un alt cunoscut latifundiar din Romania este libanezul Jihad El-Khalil Jihad, care prin firmele Maria Trading si Agro Chirnogi a concesionat de la ADS aproape 20.000 de hectare de teren arabil in Lunca Dunarii.