Inteligenta creste odata cu inaintarea in varsta, potrivit unui studiu realizat de un cercetator danez, care contrazice ideea traditionala potrivit careia oamenii sufera la batranete de un declin al capacitatilor intelectuale, publicat in revista Int
Inteligenta creste odata cu inaintarea in varsta, potrivit unui studiu realizat de un cercetator danez, care contrazice ideea traditionala potrivit careia oamenii sufera la batranete de un declin al capacitatilor intelectuale, publicat in revista Intelligence. Psihologul Lars Larsen, de la Universitatea din Aarhus, Danemarca, spune ca ideea potrivit careia capacitatile intelectuale ating punctul maxim intre 18 si 26 de ani este una falsa si ca inteligenta creste odata cu varsta. Astfel, proverbul "nu poti invata un caine batran trucuri noi" nu are baze reale. Studiul danez, intitulat "The Stability Of General Intelligence From Early Adulthood To Middle-Age", sugereaza ca multe prejudecati legate de imbatranire, pe care le au angajatorii sau politicienii, trebuie eliminate.
La studiu au participat 4.300 de cadre militare, care au efectuat teste de inteligenta cand s-au inrolat, la varsta de aproximativ 20 de ani, si 20 de ani mai tarziu. Comparand cele doua seturi de rezultate, cercetatorul a descoperit ca abilitatile matematice au ramas neschimbate pe parcursul celor doua decenii, in timp ce capacitatile verbale s-au imbunatatit considerabil. Capacitatile creierului nu inregistreaza un declin odata cu inaintarea in varsta, potrivit lui Larsen. Profesorul este de parere ca imbunatatirea anumitor capacitati intelectuale poate fi pur si simplu rezultatul unei lungi perioade de antrenament. Pe masura ce experienta de viata se imbogateste, iar oamenii se confrunta cu diverse provocari, dexteritatea verbala se dezvolta pentru a descrie lumea si a face fata diverselor situatii. Larsen spune ca dezvoltarea capacitatilor intelectuale intrece fenomenul pierderii de celule cerebrale inregistrat odata cu inaintarea in varsta.
Daca teoria lui Larsen se dovedeste a fi reala, acest lucru inseamna ca Einstein si Freud, care au ajuns la o varsta inaintata fara ca abilitatile lor intelectuale sa cunoasca un declin, nu sunt cazuri exceptionale. La varsta de 89 de ani, stra-strabunicul William Cooper a devenit cel mai in varsta absolvent de facultate din Marea Britanie. El si-a luat licenta in sociologie la 70 de ani de la terminarea liceului. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.