Leul va slabi puternic in urmatoarele luni, continuånd tendinta de depreciere de la sfårsitul anului trecut. Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), nu exclude un curs de schimb chiar de 4 lei/euro.

„Fundamentele economice nu s-au imbunatatit fata de momentul in care moneda nationala a luat-o pe o panta descendenta. Avem aceleasi probleme: un deficit de cont curent ridicat si o inflatie care va urca in continuare“, ne-a declarat analistul. In aceste conditii, pe fondul unor semnale negative legate de inflatie, la care se mai adauga si amenintarea scaderii ratingului de tara, moneda nationala se va deprecia in prima parte a anului. Directorul GEA se asteapta la fluctuatii mari ale leului de-a lungul anului 2008. Insa, pe ansamblu, cursul mediu va avea o valoare de 3,5 lei/euro, crede analistul. „Orice interventie a bancii centrale se resimte imediat, pentru ca piata monetara nu e adanca, iar volumul tranzactiilor e inca mic“, explica Liviu Voinea.

Ieri, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat majorarea cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara , piata de capital a reactionat imediat. Cotatia actiunilor Societatilor de Investitii Financiare (SIF) a inregistrat o pierdere medie de 3,63% in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, cea mai mare scadere fiind raportata de SIF Moldova (-4,44%). „Este o evolutie atipica pentru un inceput de an cand, de regula, bursa este in crestere“, remarca directorul GEA. Acesta este de parere ca investitorii au avut nevoie de lichiditati pentru a profita de noua dobanda de referinta, de 8%.

Leul se va intari spre finele anului
Dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR), Narcis Noaghea, se asteapta la o evolutie a cursului de schimb de la 3,70 lei/euro in prima parte a lui 2008 spre 3,28 lei/euro catre finalul anului, cu probabilitatea ca la sfarsitul lunii decembrie sa asistam la un curs de 3,30 lei/euro, potrivit NewsIn. Si analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, anticipeaza o evolutie a cursului valutar pana la 3,70 lei/euro in prima parte a anului, „iar daca se va stabiliza climatul economic si nu vom vedea expansiuni inflationiste din cauza anului electoral, am putea avea un curs de schimb de 3,20-3,30 lei/euro la sfarsitul lui 2008“.