Romanii obisnuiti vineaza minute de celebritate in citeva emisiuni tv. Cu putin noroc, publicul ii retine pina a doua zi.

Constrinse de imprejurari, dornice de afirmare sau de o viata mai buna, celebritatile de 15 minute lasa o tara intreaga sa le patrunda in intimitate. Nu au nimic deosebit de pus in joc in afara ei.

Pentru Cosmina Pasarin, primul pas spre faima l-a reprezentat chiar dezbracarea de intimitate la „Vara ispitelor", primul reality show romanesc. Si lui Ernest i s-a schimbat viata dupa ce a participat la controversata emisiune „Big Brother". Dupa o colaborare cu Radio Star, a devenit coprezentatorul emisiunii „Fa-ti bagajele!" difuzate la Prima TV, pentru ca mai apoi sa demonstreze in propria emisiune, „Tradati in dragoste", ca a invatat bine lectia data de ochiul iscoditor al fratelui cel mare.

Chiar daca nu devin vedete, unii participanti de scurta durata ai emisiunilor tv isi gasesc vietile usor schimbate atunci cind se intorc inapoi in realitate. Este si cazul lui Cezar Spirescu, secretar la Facultatea de Litere din Suceava, care a participat de curind, alaturi de Daniela Gyorfi, la emisiunea „Dansez pentru tine", de la PRO TV. Cu toate ca nu a reusit sa cistige marele premiu si sa-i ofere astfel fratelui sau o proteza performanta, el nu regreta participarea.

„Lumea este atenta si parca acum imi zimbeste mai mult. Am impresia ca celor din jur le pasa de mine mai mult si ma vad ca pe un luptator", declara Cezar pentru Cotidianul. „Sint aceeasi persoana ca inainte, nu mi-am luat lumea in cap", tine sa spune dansatorul de ocazie, care mentioneaza ca i s-a intimplat sa fie oprit pe strada chiar si de catre straini, care l-au felicitat.

Acelasi lucru i s-a intimplat si lui Carmen Rotariu din Rimnicu Vilcea, protagonista a unui episod al emisiunii „Schimb de mame", difuzat anul trecut de Prima TV. „Chiar si acum necunoscuti ma abordeaza pe strada", se mindreste si Carmen. Viorica Vale, o participanta din Salaj a altui episod din „Schimb de mame", transmis cu cinci saptamini inainte de al vilcencei, a reusit sa-i stirneasca admiratia acesteia.

„Am sunat la Prima fara sa stau pe ginduri si am cerut numarul de telefon al Vioricai. Am luat legatura cu ea si ne-am imprietenit", marturiseste Carmen Rotariu pentru Cotidianul. Amica ei ardeleanca isi priveste decizia de a-si scoate viata la mezat ca pe „un act de curaj". „As mai participa oricind", ne spune ea dintr-o suflare. „Timp de sapte zile, cit am lipsit de-acasa, copiii mei au putut face tot ce le-a trecut prin cap", se amuza Viorica.

Experienta anumitor emisiuni poate lasa insa si impresii negative. „Dupa ce mi-a fost refuzat un inel de logodna pe care am vrut sa-l ofer in cadrul emisiunii «Din dragoste», am avut parte si de intepaturi si bobirnace de la cei din jur. Daca acel inel ar fi fost primit, as fi fost poate admirat", isi spune oful Catalin Birgovan, profesor la un liceu din Cimpulung Moldovenesc. Cadrul didactic a participat la o emisiune difuzata acum doi ani de Valentine’s Day.

Peste Ocean, unul dintre efectele grevei scenaristilor americani incepute pe 5 noiembrie este aruncarea unei lumini proaspete asupra reality show-urilor, care au devenit vedetele grilelor tv din SUA. Ratingurile foarte mari si supravietuirea lor in orice conditii le-au ridicat in ochii mai-marilor de la Hollywood drept o posibila solutie de facut si mai multi bani, fara vedete si fara scenaristi. In Romania, vedetele nu fac mofturi inca, scenariile sint, in mare parte, copiate, asa ca emisiunile cu profesionisti nu se bat cap in cap cu cele animate de amatori.