Inaintea primei sale vizite in Israel si Cisiordania in calitate de presedinte al SUA, George W. Bush prezice incheierea unui acord de pace intre cele doua parti in acest an.

Autoritatile israeliene se pregatesc sa-l intimpine pe George W. Bushla Ierusalim. Foto: Reuters Oficialii americani spun ca vizita presedintelui George W. Bush, care incepe marti la Tel Aviv, incluzind sase tari si teritoriile palestiniene, urmareste sustinerea procesului de pace din regiune si regruparea aliatilor contra „ambitiilor agresive" ale Iranului. Exista obstacole importante in fata acestor obiective. De la lansarea discutiilor de pace la Annapolis, in noiembrie, s-au facut putine progrese, desi se va ajunge, probabil, la un acord pe probleme procedurale, cum ar fi formarea si responsabilitatile grupurilor de lucru, la inceputul acestei saptamini. Multe dintre tarile arabe au relatii mai apropiate cu Iranul decit ar vrea SUA, iar Casa Alba a recunoscut ca e dezamagita de lipsa progreselor spre democratie in regiune, in ultimii doi ani.

„Este o regiune de o mare importanta strategica pentru Statele Unite si astept cu nerabdare aceasta vizita", a declarat Bush vorbind despre deplasarea in Israel si Cisiordania. El va vizita si Kuweitul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Egiptul si se va intoarce la Washington pe 16 ianuarie. Bush a precizat ca vrea sa-i incurajeze pe premierul israelian si pe presedintele palestinian Mahmud Abbas pentru a face progrese in negocierile de pace. „Este o sarcina dificila. Insa sint optimist in privinta viitorului si voi explica faptul ca SUA se implica total in sprijinirea celor doua parti", a subliniat Bush.

Liderul de la Washington a spus ca Orientul Mijlociu se confrunta cu un „moment dificil" in lupta dintre reformatorii democrati si extremisti. „Sustinem democratii si reformatorii de la Beirut, Badgad, Damasc si Teheran. Vom fi alaturi de toti cei care actioneaza pentru un viitor liber, drept si pasnic. Perseverenta in aceasta lupta nu este usoara, dar istoria ne-a invatat ca acest lucru e posibil", a mai spus el.

Bush se va intilni cu presedintele israelian Shimon Perez si cu premierul Ehud Olmert. De asemenea, va avea o intrevedere in Cisiordania cu presedintele palestinian Mahmud Abbas si cu prim-ministrul Salam Fayyad. SUA se asteapta ca Israelul sa-si onoreze promisiunile, sa nu mai extinda coloniile israeliene, sa demoleze avanposturile neautorizate, dar sint constiente ca realitatea de pe teren va duce la trasarea unei eventuale granite israeliano-palestiniene.

Iranul a criticat deja turneul liderului american, calificindu-l drept „ingerinta" in chestiunile regionale si un act de propaganda, dupa cum a declarat purtatorul de cuvint al ministerului de Externe iranian, Ali Hosseini. Si Hamasul si-a exprimat nemultumirea in privinta acestei vizite. „Bush nu e bine venit, pentru ca vizita sa serveste ocupatiei israeliene", a declarat purtatorul de cuvint al Hamas, Sami Abu Zuhri.

Fortele de securitate palestiniene se pregateau luni sa securizeze orasul Ramallah, din Cisiordania, unde un dispozitiv de securitate impresionant va fi implementat pentru vizita lui Bush. Peste 4.000 de persoane vor fi mobilizate la sediul Autoritatii Palestiniene. Imprejurimile cladirii vor fi sub restrictie de circulatie, iar traficul va fi deviat pe mai multe strazi. Intr-un exercitiu de securitate, cinci elicoptere americane au aterizat la Ramallah si alte patru la Bethleem, unde presedintele american va vizita Bazilica Nasterii Domnului.