Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, ieri, dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%, aratand ca exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crester
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, ieri, dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%, aratand ca exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, in prima sedinta de politica monetara din acest an, si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Totodata, BNR anunta continuarea gestionarii ferme a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. "Consiliul de Administratie al BNR apreciaza ca persistenta presiunilor exercitate de cererea interna, dar si perspectiva prelungirii efectelor unor socuri de natura ofertei si riscurile legate de o eventuala deteriorare semnificativa a anticipatiilor inflationiste impun o sporire a restrictivitatii politicii monetare", se spune in comunicat.
Analiza celor mai recente date statistice releva in continuare o dinamica inalta a cererii interne ca urmare a expansiunii investitiilor, dar si a mentinerii consumului la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului acordat sectorului privat, mai ales a celui in valuta, noteaza banca centrala.
Ritmul de crestere al salariilor a ramas superior dinamicii productivitatii muncii, ceea ce, pe langa presiunile asupra nivelului agregat al preturilor a accentuat si riscurile de deteriorare a competitivitatii externe, se spune in comunicat.
Avertizare pentru Guvern
"Perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere ale celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente. In acest context, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale", se mai arata in comunicat.
Banca centrala subliniaza ca restrictivitatea intregului mix de politici economice va contribui la atingerea tintelor de inflatie stabilite impreuna cu Guvernul si asigura revenirea inflatiei pe o traiectorie descendenta, concomitent cu o crestere economica sustenabila pe termen mediu.
Mentinerea tintelor de inflatie convenite impreuna cu Guvernul, de 3,8% pentru 2008 si 3,5% pentru 2009, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si aplicarea unui mix restrictiv de politici economice va determina ancorarea eficace a anticipatiilor agentilor economici si ale populatiei in contextul incertitudinilor ce afecteaza mediul economic international, se arata in comunicat.
"BNR va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, si perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste in vederea reintrarii pe traiectoria dezinflationista asumata si a atingerii intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu", se mai spune in comunicat.
Moneda nationala s-a apreciat imediat dupa anuntul BNR privind majorarea dobanzii de politica monetara, iar cotatiile au coborat cu 1,7 bani, referinta publicata de banca centrala situandu-se la 3,5798 lei/euro, cu 0,99 bani sub nivelul de vineri, cand a fost 3,5897 lei/euro.
Analistii anticipeaza ca BNR va continua seria cresterilor de dobanda si in sedinta Consiliului de Administratie din luna februarie, au declarat ca majorarea va fi tot de 0,5 puncte procentuale. "In februarie ne asteptam ca dobanda sa creasca cu 0,5 puncte, pentru ca inflatia va fi aproape de 8% in lunile urmatoare. Urmeaza o misiune grea, daca nu imposibila, de atingere a tintei de inflatie. Presiunile inflationiste sunt mari, generate de preturile la alimente si cele administrate. Speram ca 2008 sa fie un an agricol bun, in caz contrar existand pericolul ca inflatia sa revina la doua cifre", a aratat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, transmite Mediafax.
Reamintim, banca centrala a redus treptat, anul trecut, dobanda de la 8,75%, la inceputul anului, pana la un minim de 7%, pentru ca in sedinta din 31 octombrie 2007, BNR sa majoreze dobanda cu 0,5 puncte, la 7,5%, in conditiile revenirii inflatiei pe crestere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.