Banca centrala a decis ieri majorarea dobinzii de politica monetara cu 0,5%. In practica, aceasta decizie se va transpune in scumpirea creditului.Guvernatorul este ingrijorat de explozia consumului Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis ieri majorarea dobinzii de politica monetara cu 0,5, pina la 8% pe an. Motivatia bancii centrale vizeaza in primul rind dinamica agresiva a consumului sustinuta, potrivit BNR, de catre cresterile agresive ale veniturilor. „Cresterea cererii masive, alimentata in principal de sporul veniturilor si de dinamica creditului neguvernamental, a fost mai alerta decit performantele ofertei agregate, excesul de cerere propagind astfel efectele inflationiste ale socurilor exogene si contribuind la accentuarea dezechilibrului extern", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. In plus, BNR isi rezerva in continuare dreptul de a „gestiona ferm" lichiditatea de pe piata monetara. Cu alte cuvinte, Banca Nationala va incerca pe cit posibil sa atraga tot excedentul de lei de pe piata. In conditiile in care dobinda a crescut, acest lucru va fi mai usor de realizat (dobinda de politica monetara este dobinda maxima pe care BNR o ofera bancilor pentru plasamentele in lei cu scadenta la doua saptamini). Ultima majorare a dobinzii BNR a provocat o crestere de aproximativ 0,5% a dobinzilor medii la creditele oferite de banci. Nivelul de dobinda de 8% nu a mai fost atins din martie 2007 cind BNR a demarat o serie de diminuari ale dobinzii pina la 7%. La sedinta din 31 octombrie 2007, banca centrala a hotarit o majorare cu 0,5% a dobinzii, urmata acum de o alta crestere cu jumatate de procent. Se pare ca avem de-a face deja cu un trend, iar analistii anticipeaza o noua majorare la sedinta din februarie, avind in vedere evolutiile parametrilor macroeconomici. „Piata se astepta la aceasta urcare, deci efecte deosebite pe termen foarte scurt nu as vedea. In perspectiva insa, ar putea facilita o noua majorare a ratei dobinzii de politica monetara in februarie", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Banca Nationala da practic un semnal ca este hotarita sa ia toate masurile pentru a apara tinta de inflatie pe care, mai ales din considerente de credibilitate, nu isi mai permite sa o rateze si anul acesta. In lipsa unor politici guvernamentale adecvate, scaderea inflatiei se va produce pe seama incercarilor de diminuare a consumului sau mai clar prin scumpirea creditarii. „BNR ar putea majora cu inca 0,25 sau cu 0,5% dobinda de politica monetara pe 4 februarie 2008", mai spune Anghel. „In locul urcarii ratei dobinzii in doua etape, ar fi fost mai logica o majorare a dobinzii cu 0,75%, dintr-o data, in urma sedintei de luni", spune si presedintele firmei de consultanta CFA, Dragos Cabat, care crede de asemenea ca BNR va mai decide o majorare in februarie.

Ca reactie imediata la decizia BNR, leul s-a apreciat ieri cu un ban pina la 3,5798 lei/euro. Efectele majorarii de dobinda nu au fost insa resimtite pe deplin in conditiile in care anuntul a fost facut la jumatatea sedintei de tranzactionare. Aprecieri ale monedei nationale vom vedea si miine si in urmatoarea perioada. Economistul-sef al BCR crede ca majorarea dobinzii nu este neaparat un factor hotaritor in sensul aprecierii leului, insa este „un factor puternic impotriva unei deprecieri". „Asa cum stim, BNR tinteste inflatia, nu un anumit curs, insa o eventuala depreciere a leului se resimte in inflatie", a adaugat Anghel, care estimeaza un curs „in jur de 3,40 lei/euro la sfirsitul acestui an", atins dupa „fluctuatii numeroase, mai ales in prima parte a lui 2008".

Cine pierde cei care vor sa isi faca un credit nou pe termen scurt, cei care au plasamente in valuta si chiar exportatorii Banca Nationala, pentru ca plateste dobinzi mai mari pentru plasamentele bancilor bursa, in conditiile in care scumpirea creditelor inseamna bani mai putini pentru investitii in companii Cine cistiga speculatorii care vor vinde leii cu randamente mai bune si care pot plasa banii cu dobinzi mai avantajoase bancile, pentru ca percep dobinzi mai mari si pentru ca obtin randamente mai bune la plasamentele in Banca Nationala pe termen scurt, cei care au economii in lei si chiar importatorii