Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis ieri sa majoreze rata dobanzii de politica monetara de la 7,5 la 8%/an, datorita tendintelor inflationiste care se inregistreaza atat pe plan intern, 6,67% in noiembrie, cat si pe cel extern, cursul de schimb al leului ramanand principala arma folosita impotriva cresterii preturilor.
Aceasta decizie era deja anticipata atat de bancheri, cat si de fondurile straine aflate pe piata romaneasca, ceea ce a facut ca efectele asupra cursului de schimb sa nu fie foarte semnificative.
O dobanda de politica monetara de 8% s-a mai intalnit in piata in perioada februarie - martie 2007, intr-un moment in care inflatia se afla in plina scadere. De altfel, euforia acelui moment a adus o scadere a dobanzii intre iulie si octombrie 2007 la 7%, dupa care s-a reintrat in ciclul de crestere, datorita iesirii inflatiei din culoarul dorit de BNR, odata cu seceta din vara anului trecut si criza declansata pe pietele financiare internationale de fondurile ipotecare americane cu grad ridicat de risc, care a produs pierderi de ordinul sutelor de miliarde de dolari.
"Analiza celor mai recente date statistice releva in continuare o dinamica inalta a cererii interne ca urmare a expansiunii investitiilor, dar si a mentinerii consumului la un nivel nesustenabil in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului acordat sectorului privat, mai ales a celui in valuta", se arata in comunicatul emis de BNR. Acesta preciza in continuare ca "perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente. In acest context, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale. Restrictivitatea intregului mix de politici economice va contribui la atingerea tintelor de inflatie stabilite impreuna cu Guvernul si asigura revenirea inflatiei pe o traiectorie descendenta si concomitent cu o crestere economica sustenabila pe termen mediu".
Pentru temperarea inflatiei, BNR va continua sa sterilizeze excesul de lichiditate din piata, masura care a fost utilizata tot mai des incepand cu septembrie trecut. Ieri, banca centrala a organizat o licitatie unde a atras, de la 14 banci comerciale, depozite cu scadenta la doua saptamani in valoare de 4,78 miliarde lei, la o dobanda de 8%.
BNR ar putea primi un sprijin si din partea Trezoreriei, care doreste sa emita in primul trimestru titluri de stat in valoare de 4 miliarde lei, dupa ce in ultimele luni mai multe licitatii au fost anulate sau sumele atrase au fost mai scazute, datorita dobanzilor ridicate solicitate de bancile comerciale.
Este posibil ca la urmatoarea intalnire a C.A. al BNR din februarie sa asistam la o noua crestere a dobanzii, la 8,5% sau chiar 9%, urmare a mentinerii inflatiei pe un trend ascendent, datorita majorarii preturilor la titei dar si a efectelor negative ale intrarii in recesiune a economiei americane, care are ca efect mentinerea unui sentiment de aversiune fata de risc pentru fondurile straine aflate in piata valutara.