Anticipatiile analistilor au fost confirmateBanca Nationala a Romaniei a majorat ieri dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 8%, in principal, pe fondul mentinerii consumului la un nivel nesustenabil care alimenteaza in
Anticipatiile analistilor au fost confirmateBanca Nationala a Romaniei a majorat ieri dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 8%, in principal, pe fondul mentinerii consumului la un nivel nesustenabil care alimenteaza inflatia, confirmand astfel anticipatiile analistilor economici. Totodata, in sedinta Consiliului de Administratie al BNR care a avut loc ieri s-a hotarat mentinerea nivelului actual al rezervelor minime obligatorii impuse bancilor comerciale de 20% din pasivele in lei si de 40% din cele in valuta.
"Analiza celor mai recente date statistice releva in continuare o dinamica inalta a cererii interne ca urmare a expansiunii investitiilor, dar si a mentinerii consumului la un nivel nesustenabil in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului acordat sectorului privat, mai ales a celui in valuta", se arata in comunicatul bancii centrale.
In acelasi timp, BNR arata ca avansul cererii agregate care a fost alimentat in principal de sporul veniturilor si de dinamica creditului neguvernamental a devansat performantele ofertei agregate, excesul de cerere propagand astfel efectele inflationiste ale socurilor exogene. In plus, se arata ca ritmul de crestere al salariilor a ramas superior dinamicii productivitatii muncii, fapt ce a determinat o amplificare a presiunilor asupra nivelului agregat al preturilor, dar a sporit si riscurile de deteriorare a competitivitatii externe.
De altfel, comunicatul bancii centrale contine si un apel la mentinerea unor politici fiscale si salariale suficient de restrictive. "In acest context, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale.
Restrictivitatea intregului mix de politici economice va contribui la atingerea tintelor de inflatie stabilite impreuna cu Guvernul si asigura revenirea inflatiei pe o traiectorie descendenta si concomitent cu o crestere economica sustenabila pe termen mediu", se mai spune in comunicat.
Mentinerea cererii la un nivel necompensat de oferta romaneasca de bunuri si servicii are doua efecte principale, care constau in deteriorarea balantei externe de plati si stimularea inflatiei, care a sarit cu aproape 2% din tinta BNR, dupa ce in noiembrie indicele anual al preturilor de consum a ajuns la 6,67%.
BNR, care si-a fixat o tinta de 4% plus sau minus 1% pentru 2007, a asistat, astfel, pentru a doua oara de la adoptarea acestei politici, la ratarea tintei, dupa 2005.
Dincolo de puseul inflationist de la finalul lui 2007, cauzat in special de scumpirea alimentelor si de tarifele la servicii, decizia de luni a BNR are scopul de a asigura atingerea tintelor de inflatie pe 2008 - de 3,8% - si pe 2009 - de 3,5%, ambele incadrate de un interval de variatie "acceptat" de 1%, intr-o perioada electorala.Analistii vad o noua majorare de dobanda in februarieDecizia de ieri a bancii centrale de majorare a dobanzii-cheie a fost in conformitate cu expectatiile analistilor, acestia aratand ca se asteapta la o hotarare similara si in urmatoarea sedinta a CA care va avea loc in februarie.
"Ma asteptam la o crestere a dobanzii de politica monetara cu 0,5%, asa cum ne asteptam sa se intample si in februarie, pentru ca perspectivele inflatiei s-au deteriorat. Vom avea in martie si aprilie, potrivit estimarilor noastre, o inflatie de 8%", ne-a declarat Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.
La aceeasi decizie a BNR se astepta si economistul-sef din cadrul departamentului de cercetare si strategie al BCR, Lucian Anghel, care e de parere ca majorarea dobanzii-cheie cu 0,5% arata ca banca centrala a luat masuri in incercarea de a atinge tinta de inflatie pe 2008.
Cei doi analisti sunt de parere ca BNR va urca dobanda de politica monetara cu inca o jumatate de procent si la sedinta din februarie. "In conditiile in care leul se va mentine la nivelul actual, e posibil ca BNR sa urce dobanda cu 0,25-0,5%", a spus Anghel.
In plus, acesta a aratat ca dobanzile pe piata s-au aliniat, BNR a atras deja in depozite la doua saptamani la o dobanda egala cu cea de politica monetara si indica astfel intentia ferma de a steriliza lichiditatea din piata.
De asemenea, Dumitru e de parere ca BNR va urca in februarie dobanda-cheie pana la 8,5%. "Nici prea mult nu va putea majora (n.r.- dobanda de politica monetara) pentru ca va avea efecte negative, si anume in aprecierea leului care ne va face sa discutam de majorarea deficitului de cont curent", a adaugat acesta.
Intrebati daca tinta de inflatie va putea fi atinsa in 2008, analistii ne-au spus ca bazandu-ne pe un scenariu optimist, dar nu imposibil, acest lucru se va putea realiza.
Astfel, spune Anghel, "in conditiile in care politica monetara se intareste, anul agricol va fi unul normal, nu exceptional, inflatia ar putea ajunge la finele anului la 4,8%". Totodata, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank spune ca fara o politica fiscala si salariala restrictiva, tinta de inflatie probabil nu va fi atinsa nici in acest an."Acum e mai probabila aprecierea decat deprecierea"In ceea ce priveste impactul pe care il va avea decizia BNR asupra leului, Lucian Anghel spune ca, pe termen scurt, decizia bancii centrale este un factor impotriva deprecierii importante a leului. "Nu cred ca leul se va aprecia, dar nici nu se va duce iar la 3,61, nivel inregistrat la finele anului trecut. Acum e mai probabila aprecierea decat deprecierea", a adaugat acesta.
Pe de alta parte, Dumitru spune ca majorarea de dobanda va ramane fara impact asupra leului intrucat aceasta decizie era de asteptat si a fost deja "incorporata" in piata.
Leul s-a apreciat, ieri, cu aproape un ban pana la 3,5798 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de BNR, ca urmare a majorarii dobanzii de politica monetara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.