La inceput de an, cateva banci au anuntat modificari ale dobanzilor la creditele in euro si RON, aceasta datorita fluctuatiilor semnificative inregistrate la sfarsit de an de moneda nationala si euro.
Deoarece majoritatea bancilor au produse de
La inceput de an, cateva banci au anuntat modificari ale dobanzilor la creditele in euro si RON, aceasta datorita fluctuatiilor semnificative inregistrate la sfarsit de an de moneda nationala si euro.
Deoarece majoritatea bancilor au produse de creditare disponibile atat cu dobanda fixa, cat si variabila, este inevitabil ca acestea sa nu opereze modificari pentru creditele cu dobanzi variabile.
Aceasta, deoarece dobanda variabila se calculeaza pe baza indicatorilor EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adauga o marja fixa stabilita de banca. Valoarea indicilor este stabilita zilnic si la intervale de 1 saptamana, 1 luna, pana la maximum 12 luni. Bancile folosesc adesea insa valoarea la 3 luni sau la 6 luni a indicilor antrenati in calculul dobanzii variabile. In concluzie, inceputul de an este numai bun pentru restabilirea de noi valori ale dobanzilor.
Alpha Bank a anuntat majorarea dobanzilor pentru creditele de nevoi personale fara garantii Alpha 4 All si Alpha Open pentru o perioada maxima de 5 ani si suma maxima 5.000 euro (sau echivalentul in RON) de la 9,25% pana la 9,75% la euro, iar la varianta pe RON de la 12,25% pana la 12,5%.
Pentru credite mai mari de 5000 euro, dar nu mai mult de 10.000 de euro pentru o perioada mai mare de 5 ani, dobanda a crescut de la 11,25% pana la 11,5% pentru varianta in RON.
UniCredit-Ţiriac Bank, pentru creditul ipotecar in euro, a carui dobanda reprezinta insasi valoarea indicelui EURIBOR calculat la 6 luni, a anuntat majorarea acesteia de la 4,31% la 4,709%.
Şi dobanzile creditului de nevoi personale fara garantii de la UniCredit-Ţiriac Bank au beneficiat de majorari. Dobanda la euro a crescut de la 9,5 la 9,92%, iar la RON a crescut de la 11,5% la 12,6%.
Creditul de nevoi personale cu ipoteca pentru care se percepe comision up-front la euro are dobanda majorata de la 9,38% la 9,8%, iar creditul ipotecar de la 8,38% are in prezent 8,8%.
Analizand miscarea facuta pe piata de catre aceste banci, putem cu usurinta afirma ca se inregistreaza un trend crescator al dobanzilor la creditele in moneda nationala si euro. Mai mult, din monitorizarea valorilor DAE din ultimele luni ale creditelor ipotecare s-a putut observa faptul ca incepand cu luna august a anului trecut si pana in prezent cotele DAE au crescut in mod constant de la o valoare medie de 7,9% ajungand in prezent la 9,58%. Aceasta s-a datorat majorarii dobanzilor la credite de catre principalii jucatori de pe piata bancara si a introducerii comisionului de risc aplicat lunar sau anual de alte 4 banci. Urmatoarele banci acorda credite cu dobanzi variabile pentru care se asteapta modificari: BCR, BRD, Piraeus Bank, Garanti Bank, Domenia Credit. Interesant va fi de vazut daca vor urma trendul propus de primele banci care au reactionat pana in prezent sau vor aborda din alta perspectiva problema.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.