Dati-mi voie, mai intai, sa descriu pe scurt o situatie ipotetica, dintr-un stat ipotetic. Tara este condusa de un guvern "penal", plin de corupti, care folosesc fiecare prilej pentru a fura din buzunarul poporului. Parlamentul este si el populat de o haita de pradatori care, pe langa faptul ca se opun progresului, fura si ei (evident), prin toate metodele de care sunt capabili. Primul-ministru este mana-n mana cu diversi magnati si moguli, care si-au facut averile - ati ghicit! - furand. Presa este biciuita si controlata de aceiasi imbogatiti, ca sa infatiseze poporului realitati false. Rusii sunt rai. Ungurii sunt rai si periculosi. E vorba de cei din UDMR, pentru ca cei din UCM sunt deocamdata simpatici. Deocamdata. Tiganii sunt "imputiti". si, de altfel, si periculosi. Italienii vor sa ne expulzeze din tara lor, pe noi sau pe tigani - oricum ne urasc pe toti, indiferent cum ne-ar numi. Bulgarii ne urasc si ei - pana si bulgarii ne numesc tigani! Unde s-a ajuns! Nu ne mai lasa sa facem nici macar Revelionul la ei. Nu mai e sigur sa ne plimbam prin Europa - europenii ne-au declarat razboi. Nu mai e sigur sa mergem nici pe strada - copiii ne pot fi atacati oricand de violatori, teroristi sau rapitori. Tot timpul trebuie sa avem grija, fiindca, iata, oricand ti se poate intampla ceva rau din senin - Elodia nu a fost gasita nici astazi, dupa mai bine de 100 de zile de absenta. Inflatia creste, preturile apartamentelor cresc. Se scumpesc toate lucrurile absolut necesare vietii de zi cu zi, - painea, apa calda, bordurile. Pana si simbolul echipei nationale de fotbal a fost injurat pe stadioanele italiene. De aceea, trebuie sa condamnam comunismul, securismul, Ribbentrop-molotovismul, fiindca toate relele ne pandesc din umbra. In Bucuresti, oamenii sunt cotropiti de masini, masinile sunt invinse de gropi, gropile isi pierd intaietatea in fata bordurilor. Iar peste toate se asterne astazi, linistita, zapada.

Razboi generalizat. Voronin, Kosovo, Marea Neagra. Raul se abate din toate directiile asupra Romaniei. In fata tuturor acestor pericole - o singura pavaza. Binele absolut care se opune raului absolut. Un singur om se lupta pentru romani, iar razboiul lui impotriva intregii lumi nu se opreste niciodata. Superman...

In viata sa de politician s-a batut cu toti si cu toate: cu flota Romaniei, cu sindicatele din transporturi, cu cainii vagabonzi, cu dusmanii politici, cu aliatii politici, cu rusii, cu tiganii, cu jurnalistele, cu mogulii, si lista ar putea continua. Desi, la momentul actual, domnia-sa se bate inclusiv cu lista. Dar numai pentru a invinge, de fapt, votul uninominal.

Citeste si:

"Ceea ce ne trebuie acum este un mesaj clar catre cetatenii acestei tari. Acest mesaj trebuie sa fie citit in ziare, auzit la radio, transmis la televizor. Vreau ca toti sa isi aminteasca din ce motiv au nevoie de noi." Este o fraza a unui dictator fictiv dintr-un film recent despre propaganda si totalitarism (V for Vendetta). In spatele sau se ascunde insa un refren cunoscut. Frica este cel mai bun agent electoral. Acum, in Romania anului IV dupa Revolutia portocalie, ar trebui, poate, trezindu-ne din cosmar in loc sa ne lasam dominati de frica, sa incepem sa privim mai atent catre sursa ei. Cine si de ce ne transmite ca ar trebui sa ne fie frica? Cine urmareste sa ne faca dependenti de un anume antidot la frica?

Acum, cand China se pregateste sa intre in Anul Sobolanului (o perioada de munca intensa, innoire si oportunitati pentru cei care stiu sa le sesizeze), priviti circumspect in jur si rezervati-va mai multa rabdare in analiza realitatii: Romania intra in anul manipularii. Frica, dezordinea, lipsa, criza, blocajul, nelinistea, instabilitatea va vor asalta din toate directiile. Interpretati insa cu mai multa atentie faptele, vorbele si intentiile, intrebati-va cat din acest pericol generalizat este real si cat este imaginat, si mai ales cui si in ce masura ii este el util si apoi formulati-va concluzia. Cu propria minte.