Botosaneanul de 58 de ani, Merica Hlatcu, a plecat din Todireni, si a ajuns sa candideze in tururile preliminare pentru functia de guvernator al statului american Alaska. Merica Hlatcu este un anonim la Botosani, dar este celebru in Alaska Este o persoana publica in Alaska, unde face politica la nivel inalt, dar este putin cunoscut in Romania si aproape anonim in Botosani. Doar consatenii din Todireni il stiu de Americanu’.

In Botosani a urmat cursurile actualului Colegiu National „A.T. Laurian", dupa care a facut Facultatea de Marina din Constanta, specialitatea inginer motorist. Pe vas a avut posibilitatea de a vedea lumea intreaga si dupa ce, pentru o perioada, a locuit in Singapore, in anii ’80 s-a stabilit in orasul Anchorage din Alaska. A renuntat la cetatenia romana si lucreaza pentru International Engineer Electric in hidrocentrale care functioneaza pe gaz natural. „Acolo, cind faci un lucru, trebuie sa il faci sa iasa mai mult decit perfect", spune Merica Hlatcu despre locul sau de munca.

Dupa doua decenii petrecute printre americani s-a decis sa intre in politica. A candidat in tururile preliminarii pentru Partidul Republican, formatiune care l-a propulsat ca presedinte al Statelor Unite pe nimeni altul decit pe George W. Bush.

„Eu sint republican de 20 de ani, dar n-am fost activ. Activ la ei inseamna cind mergi la un office, treci printr-un test. Eu am trecut de test si am fost calificat in faza de dezbatere publica pentru functia de guvernator. Le-am spus din experienta mea de viata tot ce pot sa le fac", povesteste Americanu’. A intrat in aceasta faza a scrutinului si dupa ce a depus o scrisoare de intentie la comisia pentru functii publice din statul Alaska.

Campania electorala nu a fost nici pe departe una facila, mai ales ca nu avea nici reputatia si nici sustinerea financiara ale celorlalti pretendenti la fotoliul de guvernator.

In campanie a aratat ca statul trebuie sa ia in considerare constructia mai multor hidrocentrale, pentru a preveni poluarea, si sa incerce organizarea cit mai multor cursuri practice pentru copii deoarece acestia ar iesi de pe bancile scolilor cu aproape exclusiv cunostinte teoretice. Hlatcu a mai spus ca vrea sa sprijine oamenii de afaceri si batrinii. Tot atunci, alaturi de contracandidatii republicani, fostul senator John Binkley si fostul primar din Wasilla, Sarah Palin, a sustinut ca principala prioritate pentru Alaska este dezvoltarea responsabila a resurselor.

„Si acolo sint probleme, ca in orice alta tara. Politica este grea, nu este usoara. Cel mai mare stres din viata mea a fost in 2006, cind, timp de cinci zile, am mers cot la cot cu cei mai mari milionari", mai spune Merica.

A reusit sa ajunga printre primii trei candidati ai Partidului Republican pentru functia de guvernator al statului Alaska, dar a fost devansat de fostul primar Sarah Palin, care avea in final sa ajunga guvernatorul Alaskai.

De fiecare data cind se organizeaza alegeri locale sau federale in SUA, cele doua formatiuni politice importante, Partidul Republican si Partidul Democrat, organizeaza o campanie interna intre propriii candidati si se decide prin vot cine se califica pentru confruntarea finala cu reprezentantul celeilalte formatiuni. Merica sustine ca, intr-unul din tururile preliminare, a obtinut 18.000 de voturi, dar povestea e una cu tilc. „Am angajat un detectiv sa urmareasca votarea. 8.000 de voturi au disparut de pe calculator intr-o secunda si 10.000 i-am cedat contracandidatei mele cind a ajuns in urmatorul tur", afirma Merica, impacat insa cu soarta. Si asta pentru ca „eu sint intr-adevar politician, dar fac combinatie intre asta si lumea reala. Daca esti numai politician inseamna ca promiti la oameni, dar nu te tii de cuvint, nu rezolvi problema omului. La mine, mina stinga este politica, iar in cea dreapta sint lucrurile reale".

La sfirsitul anului trecut, Americanu’ a revenit in tara. Are incheiat un contract cu National Geographic Channel pentru care realizeaza un film despre traditiile si obiceiurile de iarna din Romania.

Merica lucreaza pe hidrocentrala 90 de zile aproape fara incetare, dupa care o luna are concediu si de aceea isi gaseste timp si pentru filmari. Asta dupa ce a urmat cursuri de specializare la Washington, ajungind astfel de doi ani sa filmeze pentru National Geographic Channel, post foarte interesat de Alaska.

In Romania mai sta citeva zile, timp in care vrea sa intre chiar la presedintele Traian Basescu, sa ii propuna stabilirea unor relatii cu administratia din Alaska.

Totodata, Merica doreste sa obtina finantare pentru punerea in practica a unui schimb de experienta scolara Botosani-Anchorage. El intentioneaza sa asigure pentru 100 de elevi deplasarea in celalalt oras, unde sa deruleze cu preponderenta activitati geografice si istorice. Asta dupa ce s-a intilnit deja cu primarul Botosaniului, Catalin Flutur.

Nu-l bate insa nici un gind sa revina definitiv in tara si sa se implice in politica romaneasca. „Diferenta dintre politica americana si cea romaneasca, pe care am vazut ca o fac astia la Bucuresti, este ca politicienii din Romania au politica buzunarului si a familiei lor, nu a poporului. La americani nu e vorba in primul rind de tine, ci de om. Diferenta este precum cea dintre salamul natural si cel cu soia", este explicatia lui Merica pentru refuzul de a se implica in viata publica din tara natala.

In schimb, s-ar putea muta peste doi ani in Austria intrucit a primit o oferta tentanta de la o companie din aceasta tara. „Cine plateste mai bine, cu aia plec", spune Americanu’, convins fiind ca, „in viata, trebuie sa fii inteligent, destept cinci secunde, nu cinci minute. Daca in alea cinci secunde nu ai fost, ai pierdut".

Informatii despre planificarea unei vacante in Alaska, pe www.cotidianul.ro/select