Construirea filialei din Abu Dhabi a muzeului Luvru a intrat ieri intr-o noua etapa importanta, agentia franceza impreuna cu cea emirata, insarcinate cu realizarea proiectului au semnat ieri acordul cu privire la programul de lucru si modalitatile de
Construirea filialei din Abu Dhabi a muzeului Luvru a intrat ieri intr-o noua etapa importanta, agentia franceza impreuna cu cea emirata, insarcinate cu realizarea proiectului au semnat ieri acordul cu privire la programul de lucru si modalitatile de cooperare, informeaza AFP, preluat de Mediafax.
Contractul, care cuprinde detalii tehnice, a fost semnat de reprezentantii celor doua agentii, Bruno Maquart pentru France-Museums si seicul sultan Ben Tahnoun pentru TDIC (Tourism Development and Investment Company).
Evenimentul a avut loc la luxosul hotel Emirates Palace, in prezenta ministrului francez al Culturii si Comunicatiilor, Christine Albanel.
Semnarea contractului urmeaza acordului istoric incheiat intre Franta si Abu Dhabi, pe 6 martie 2007, prin care se prevede construirea unui muzeu universal purtand numele de Luvru Abu Dhabi. Acordul a fost incheiat pe 30 de ani si prevede ca emiratul arab sa compenseze muzeele franceze cu o suma totala de aproximativ un miliard de euro, din care 400 de milioane sa fie oferite muzeului Luvru. Documentul incheiat ieri detaliaza, pe ani, cele 320 de servicii care vor fi furnizate de France-Museums, de la constituirea colectiilor de obiecte de arta la formarea echipelor, accesul publicului, clauze de asigurare si rezolvarea diferendelor.
Noul muzeu care va fi deschis la Abu Dhabi va putea expune opere de arta imprumutate de la muzeele franceze, mai ales de la Luvru, pe perioade cuprinse intre sase luni si doi ani. Muzeul, care va fi inaugurat pana in 2012, este conceput de arhitectul francez Jean Nouvel si va fi construit pe insula Saadiyat.
Şeicul sultan Ben Tahnoun, ministru al Turismului, si-a exprimat bucuria fata de acest acord, care nu este "numai unul istoric, ci si unul care ajuta la crearea districtului cultural Saadiyat, un proiect imens care nu ar exista fara Luvru". Viitorul muzeu este o parte dintr-un vast proiect cultural, care implica patru muzee si un centru de spectacole ce vor forma "un district cultural", parte a unui urias complex turistic.
Ministrul francez al Culturii a declarat ca se va "implica personal" in proiect, initiat de predecesorul sau Renaud Donnedieu de Vabres. Albanel a mai spus ca este posibila o noua cooperare intre cele doua state in alte domenii, precum muzica sau arheologie.
Acordul a fost criticat de opozitia socialista si comunista si de numeroase personalitati ale lumii artistice franceze, care vorbesc de risc de deriva comerciala, amenintarea integritatii operelor si risc de cenzura.
Agentia France-Museums, care se ocupa de proiect, este o filiala comuna a 12 institutii publice franceze. Bugetul de functionare este asigurat de Abu Dhabi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.