OFERTE - Bancile din UE ofera servicii direct
Intrarea pe piata romaneasca a Millennium Bank si fuziunea dintre Unicredit Romania si HVB Tiriac au marcat anul 2007.Alte trei banci - La Caixa,Fortis si Bank of Cyprus -si-au deschis sucursale

OFERTE - Bancile din UE ofera servicii direct
Intrarea pe piata romaneasca a Millennium Bank si fuziunea dintre Unicredit Romania si HVB Tiriac au marcat anul 2007.Alte trei banci - La Caixa,Fortis si Bank of Cyprus -si-au deschis sucursale in Romania.

Intr-o piata bancara concurentiala, dominata de mari jucatori internationali, anul 2007 nu a adus schimbari majore sau modificari ale cotelor de piata ale principalilor competitori. Singurele evenimente semnificative au fost fuziunea dintre Unicredit Romania si HVB Tiriac si intrarea pe piata locala a bancii portugheze Millennium. Au mai venit trei banci, insa acestea au ales sa-si deschida deocamdata aici cate o filiala de unde isi coordoneaza activitatile in Romania. Este vorba despre La Caixa, Bank of Cyprus si Fortis Bank. Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana mai multe institutii financiare europene au preferat sa presteze in mod direct servicii pe teritoriul Romaniei, fara o prezenta fizica aici. Conform statisticilor BNR, dupa 1 ianuarie 2007 au fost transmise 104 notificari in ceea ce priveste prestarea de servicii in mod direct, din care 98 de institutii de credit, doua institutii financiare si patru emitenti de moneda electronica. Pe lista BNR se regasesc si banci care au deja operatiuni pe piata locala, cum ar fi ABN Amro, Citibank, Erste, MKB Ungaria, Raiffeisen Austria sau ING Olanda.

UNICREDIT TIRIAC BANK. Fuziunea dintre cele doua banci, finalizata in luna iunie, a dus la crearea unei noi structuri care se situeaza in primele patru banci din Romania, dupa BCR, BRD si Raiffeisen. Punctele forte ale noii banci sunt clientii formati din companii multinationale, in general germane si austriece, dar si clienti din categoria private banking. Activele celor doua banci insumau la finele lunii martie 12 miliarde de lei, iar la sfarsitul primului trimestru din 2007 au inregistrat un profit brut combinat de 83 milioane de lei, iar veniturile totale au crescut cu 17,7% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 197 miliarde de lei. Unicredit Tiriac Bank este o banca universala care are o retea de 136 de sucursale in 38 de judete care deservesc peste 600.000 de clienti. Pe plan european, Unicredit este un jucator important cu 35 de milioane de clienti in 7.000 de unitati bancare din 20 de tari. Este lider in clasamentul bancilor din Europa Centrala si de Est, cu peste 3.100 de sucursale, in care 65.000 de angajati deservesc 24 de milioane de clienti. UniCredit are active totale de 846,4 miliarde de euro si capitalizare de piata de 70 miliarde de euro.

MILLENNIUM BANK. Portughezii si-au inceput operatiunile in Romania in octombrie, prin deschiderea simultana a 39 de sucursale. Noua banca este prezenta in noua orase, Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Ploiesti si Timisoara.

Obiectivele Millennium vizeaza o cota de piata de 1,5% in 2010, pentru ca un an mai tarziu sa ajunga la 1,9%. Pentru 2012 si 2013, cota de piata vizata este de 2,2% si respectiv 2,3%. Potrivit strategiei de dezvoltare, banca va investi 300 de milioane de euro pana la finele anului 2011, urmand ca numarul sucursalelor sa ajunga la 100 pana la sfarsitul anului 2009. Millennium a programat investitii de 45 milioane de euro pentru anul 2008, de 76 milioane de euro in 2009, 79 milioane de euro in 2010 si de 55 milioane de euro in 2011. "Suntem constienti ca piata din Romania este una in schimbare, pe care concurenta este foarte mare, insa dorim sa atragem cat mai multi clienti si consideram ca principalele noastre avantaje sunt flexibilitatea si faptul ca ne orientam mai ales catre nevoile fiecarui client", a declarat directorul general al bancii, Jose Toscano. Pentru a marca intrarea pe piata, banca a oferit romanilor cel mai inalt brad din lume, in centrul Bucurestiului. Acesta are cu o inaltime de 76 de metri, o greutate de 290 tone si este impodobit cu peste 2 milioane de beculete.

FORTIS. Belgienii de la Fortis, a paisprezecea mare institutie financiara europeana dupa active, si-au manifestat interesul pentru tara noastra prin deschiderea la Bucuresti a unei sucursale. Fortis a notificat la Banca Nationala, la 10 mai, intentia de a oferi servicii in mod direct pe piata romaneasca prin intermediul diviziei Fortis Bank Global Clearing, specializata in tranzactii cu instrumente financiare. Belgienii au mai preluat in decembrie 2006 compania Global Finance&Leasing prin divizia de leasing a grupului Fortis, pentru care au platit 4 milioane de dolari.

BANK OF CYPRUS. Cipriotii au ales si ei varianta deschiderii unei sucursale si au creat o retea de brokeri si puncte de vanzare. Estimarile sunt ca pana la finele anului sa aiba un portofoliu de credite de circa 100 de milioane de euro. Exista operationala si o divizie de leasing. Pentru a doua etapa a dezvoltarii operatiilor pe piata locala este prevazuta si lansarea unei oferte de private banking.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.