Scaderile burselor externe influenteaza negativ piata
Tendinta BVB este inca incerta
Brokerii spun ca sedinta de astazi ar putea fi decisivaŞedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a fost caracterizata de scaderi foarte ample, in speci
Scaderile burselor externe influenteaza negativ piata
Tendinta BVB este inca incerta
Brokerii spun ca sedinta de astazi ar putea fi decisivaŞedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a fost caracterizata de scaderi foarte ample, in special pe segmentul financiar, dublate de o lichiditate foarte mica.
Desi parerile privind conectarea cu bursele externe au fost multa vreme impartite, in aceste zile, brokerii si analistii au cazut de acord in acest sens.
Principala cauza a acestor deprecieri a fost influenta indirecta negativa, venita dinspre continentul american.
"Deschiderea pietei de astazi a fost o reactie a pietelor americane, care au suferit deprecieri foarte importante, s-a acumulat o energie negativa, ce a continuat pe tot parcursul sedintei. Primele ordine de vanzare din debutul zilei au generat altele. Totusi, volumele bune pe SIF-uri denota faptul ca incet, incet apar si cumparatori", crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Indicele BET-FI a suferit cea mai ampla corectie, de -3,63%, desi pe parcursul sedintei a avut fluctuatii de peste 4,5 procente in scadere. BET si BET-C au scazut cu 2,36%, respectiv 2,12%.
Lichiditatea totala a fost modesta, de 58,4 milioane lei, din care Rasdaq a avut mai putin de 5 milioane.
"Cred ca deprecierile de ieri au avut ca principala cauza scaderile importante de pe bursele externe. Lichiditatea si volumele mari pe SIF nu arata ca ar fi iesiri de fonduri mari sau panica", ne-a declarat Adrian Caramiha, director adjunct Broker Cluj. Acelasi lucru crede si analistul Iulian Panait, presedintele KTD Invest. "Lichiditatea de ieri a pietei a fost una destul de modesta, dar SIF au iesit in evidenta. Acestea au fost cele mai lichide pe tot parcursul sedintei, aratand un interes mare al investitorilor pentru emitenti. Scaderile au fost generate de evolutia negativa a burselor externe. Aceasta tendinta a pornit din America si ajustarea s-a resimtit si la BVB", ne-a explicat Panait.Tendinta se va stabiliza in perioada urmatoareBrokerii evita insa previziunile pentru perioada urmatoare. Fluctuatiile foarte mari nu ofera certitudinea stabilizarii unui trend. Unele voci cred ca sedinta de astazi ar putea fi decisiva privind evolutia urmatoare, in timp ce altele asteapta fluctuatii importante in aceasta saptamana. Chiar daca scaderile au fost foarte ample, brokerii asteapta si evolutii mai bune pentru emitenti.
"Nu putem vorbi inca de o stabilizare a tendintei, ramane de vazut cat vor rezista aceste scaderi, daca se va reintoarce piata. Nivelul la care a ajuns bursa ieri este unul destul de important, dar nu putem fi siguri. Eu as vedea o crestere pe termen foarte scurt. In aceste momente este foarte important pentru speculatori sa isi dea seama ce trend se prefigureaza, ce se va intampla. Cred ca maine (n.r. - azi), in functie de volume si de ponderea vanzatorilor si a cumparatorilor vom putea vorbi de conturarea unei tendinte.
Este evident ca asteptarile se indreapta spre o revenire a pietei intr-o zi sau doua. Suntem conectati indirect cu bursele externe, desi, cum am mai spus, nu avem legaturi directe, si in functie de evolutia acestora in sedintele urmatoare vom putea trasa niste tendinte", ne-a mai declarat Chisu.Evolutia BVB va depinde in principal de bursele externeSituatia nu este foarte sigura si nici nu poate fi prea usor anticipata, pentru ca nu exista fundamente solide sau sigure care sa poata genera o tendinta ulterioara. "Nu este un moment foarte bun pentru predictii. Cred ca cel mai important pas este sa ne deconectam de la bursele internationale. Practic, de azi vom putea spune ca piata, brokerii vor intra pe un trend de lucru firesc si vom putea trage si concluzii", ne-a mai spus Caramiha.
In concluzie, evolutia BVB va depinde de evolutia burselor externe. "Stabilirea unui trend si evolutia viitoare a bursei romanesti va depinde in principal de ce se va intampla pe pietele de capital internationale, dar acest lucru este foarte greu de prezis, pentru ca sunt foarte multi factori. Probabil ca va fi o saptamana de oscilatii pe piata romaneasca, ma astept si la scaderi, dar si la cresteri, insa nu cred ca poate fi vorba de o stabilizare a trendului", crede Panait.Analiza tehnica indica scaderi pe BET-FIDin punct de vedere tehnic, indicele BET-FI a coborat sub pragul de rezistenta de 75 de mii de puncte. Teoretic, acest lucru poate fi considerat un semnal descendent, desi nu este singurul factor care poate determina evolutia emitentilor din indice.
"Tehnic vorbind, scaderea sub limita de 75 de mii de puncte pentru BET-FI este un semnal descendent, pentru ca aici se intalnesc mai multe linii de trend importante, dar nu este singurul factor pe care trebuie sa il luam in calcul", ne-a explicat Mihai Chisu.
"In opinia mea, zona de 71-75 de mii de puncte este o zona suport pentru BET-FI. Ma astept sa se opreasca in acest interval, nu pot spune insa spre care limita se va inclina", sustine si Iulian Panait.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.