Instalatia de fabricatie a tevilor petroliere va fi dezmembrata si dusa in India pentru a fi inglobata intr-o noua unitate de productie. Utilajele de fabricatie a tevilor petroliere ale uzinei Republica, din Bucuresti, cumparate de indienii de la Maharashtra Seamless cu 6,2 milioane de euro vor fi transferate la o noua unitate de productie din India, potrivit site-ului Myiris.com, preluat de MEDIAFAX. Utilajele, care au o capacitate anuala de 200.000 de tone, vor creste cu mai mult de 50% capacitatea totala de productie a Maharashtra, care este in prezent de 350.000 de tone anual. Planurile indienilor sint de dublare a acestei capacitati in urmatorii trei ani. Costul total al proiectului, care include investitiile in modernizarea si crearea infrastructurii necesare noii fabrici din India, este de trei miliarde de rupii (52,2 milioane de euro) si va fi acoperit din fonduri interne.

Pentru Republica, societate aflata in faliment, vinzarea acestor utilaje este un lucru bun, intrucit nimeni nu mai era interesat sa investeasca in productie, apreciaza Arin Stanescu, presedintele RVA, lichidatorul desemnat al societatii. "Foarte bine. Sa le duca, pentru ca oricum nu se mai producea nimic cu ele. Republica reprezinta acum doar o miza imobiliara", spune Stanescu.

Potrivit acestuia, cele 24 de hectare de teren si alte cladiri ale fabricii vor fi scoase la licitatie la sfirsitul lunii februarie, pretul asteptat din vinzarea lor fiind de 60-80 de milioane de euro, "suficient pentru a acoperi toate sumele de la masa credala". Presedintele RVA este convins ca investitorii se vor declara mai mult decit interesati de oportunitatea ivita si vor rade uzina pentru a construi case. "Exista interes din partea mai multor fonduri imobiliare si fonduri de investitii pentru terenurile Republica", mai spune Stanescu. Republica este localizata in estul Bucurestiului.

Compania indiana a cistigat, la finele lunii noiembrie, licitatia pentru vinzarea utilajelor care alcatuiesc linia de fabricatie a tevilor petroliere a uzinei Republica, aflata in procedura de faliment, la pretul de pornire de circa 21,5 milioane de lei (6,21 milioane de euro). Cotidianul indian "Economic Times" a lansat o stire, fara sa citeze surse, potrivit careia Maharashtra Seamless a cistigat licitatia pentru toata uzina Republica, inclusiv terenuri si cladiri, pentru 43,5 milioane de euro, stire confirmata de companie. Lichidatorul RVA a respins aceste afirmatii, declarindu-le neadevarate.