Fratii Marian si Dorel Simion i-au barat mereu drumul lui Lucian Bute in boxul amator

Actualul campion mondial a  avut concurenti extrem de valorosi atunci cand boxa ca amator, acesta fiind unul dintre motivele care l-au determi
Fratii Marian si Dorel Simion i-au barat mereu drumul lui Lucian Bute in boxul amator

Actualul campion mondial a  avut concurenti extrem de valorosi atunci cand boxa ca amator, acesta fiind unul dintre motivele care l-au determinat sa treaca la profesionism si l-au facut sa plece in Canada. Luna viitoare, pe 29 februarie, la Bell Centre, el isi va pune in joc titlul de campion mondial. Antrenorii sai au o sarcina extrem de dificila, trebuind sa aleaga dintr-o lista destul de lunga. Iata posibilii adversari: Vitali Tsipko (Ucraina), Carl Froch (Marea Britanie), Dennis Inkin, Jurgen Brahmer, Robert Stieglitz (toti din Germania), Jeff Lacy (SUA), Edison Miranda (Columbia), Cristian Sanavia (Italia), Jean Pascal (Canada), Librado Andrade (SUA).


AMESTECATE. Din pacate pentru galatean, marile satisfactii nu au venit in timp ce se afla in tara, ci abia dupa ce a plecat in Canada. Despre tineretea sportiva a lui Lucian nu sunt multe lucruri de spus. A debutat in box la Galati, avindu-l ca sfatuitor in colt pe antrenorul Octavian Tabara. Sub indrumarea lui a ajuns campion modial la juniori in 1998, la Havana, in patria boxului, dupa care a trecut la lotul de seniori, unde a lucrat sub conducerea reputatului Feri Vastag. Legat de perioada petrecuta ca junior, merita subliniat faptul ca organele locale nu au vrut, in nici un caz, sa il ajute pe Bute. Acesta a facut nenumarate demersuri la primarul Anton Durbaca pentru  rezolvarea problema locuintei, macar a uneia de serviciu. Din pacate, toata lumea a promis, iar boxerul a stat in conditii destul de dificile la stadion, intr-o camera pe care o ocupa acum halterofilul Valeriu Calancea. Mai mult, din cauza antrenamentelor, cantonamentelor si a plecarilor la turnee, el si-a neglijat scoala, dar nici macar aici nu a fost ajutat.


ACUMULARI. Intrat pe miinile pricepute ale lui Feri Vastag, Lucian a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de seniori din Argentina, la categoria 69 kilograme, acolo  unde Romania a cucerit si o medalie de aur, prin Sorin Tanasie, la 49 kilograme. Perioada exeptionala prin care trecea boxul nostru a fost confirmata  mai tirziu la Campionatele Mondiale de la Houston. Acolo nu mai putin de 7 boxeri din 10 au cucerit medalii, printre ei Marian Simion,Crinu Olteanu, ambii cu aur la git, Adrian Diaconu, argint, si Lucian Bute, bronz, alaturi de inca 3 colegi. A fost perioada cea mai fasta pentru acumulari a lui Lucian, dar, in acelasi timp, si cea mai nedreapta.


RAZBOI. Asemenea unei alte perioade din istoria boxului romanesc, cea a razbiului dintre Calistrat Cutov, Paul Dobrescu si regretatul Simion Cutov, care s-au duelat ani in sir pentru suprematia in categorie, toti extrem de valorosi,  si Lucian Bute a patit la fel. In perioada deplinei sale afirmari la amatori, la categoria 63,500 kilograme sau la 71, intre care oscila Lucian Bute, boxau fratii Marian si Dorel Simion. Ambii multipli campioni nationali, mondiali sau europeni ei au stat in calea afirmarii depline a lui Lucian. De altfel,in analele boxului nostru amator a ramas celebru meciul de la Pitesti ,dintre Dorel Simion si Lucian Bute, pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Sidney din 2000.


PROVOCAREA. La ultima sedinta a Biroului Federal de atunci, Dorel Simion, titularul categoriei 63,500 kilograme, a anuntat ca nu se mai poate inscrie in limitele categoriei, in ciuda eforturilor sale mari de a slabi, motiv pentru care a vrut sa devina titular al categoriei 67 de kilograme. El a ramas in atentia conducerii pentru turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Sidney. In acelasi timp, Lucian Bute, care boxa la categoria la care vroia sa boxeze Dorel, facea fata, si el, cu mare greutate, cintarului. In septembrie 1999, pe adresa Federatiei Romane de Box a sosit o scrisoare, inainte de stabilirea componentei lotului pentru pregatire centralizata, in care Lucian Bute solicita ca el sa fie titularul categoriei 67 kilograme. Mai mult, galateanul l-a provocat pe Dorel la un meci de calificare, situatie cu care a fost de acord atit Biroul Federal, cit si antrenorul Francis Vastag.


SCHIMBAREA. Partida a fost transmisa in direct, la ora de maxima audienta, de postul de televiziune Antena 1,  si a fost extrem de echilibrata, iar victoria i-a fost acordata, cu scorul de 5-4, lui Dorel Simion. Pina in noiembrie, cand urma sa se deruleze Centura de Aur, totul a fost in regula. Cu o zi inainte de inceperea competitiei, a fost declansata in presa o ampla campanie impotriva lui Dorel Simion, cerindu-se ca in locul lui, la Centura de Aur sa participe Lucian Bute. Un Birou Federal constituit ad- hoc a votat cu 12 -4, ca Lucian Bute sa reprezinte tara noastra la Centura de Aur, afirmindu-se ca meciul dintre cei 2, de la Pitesti, nu a fost de calificare, ci de verificare.


SCANDAL. Tatal lui Dorel, Gheorghe Simion, antrenor de box la Dinamo, a iesit la rampa, impreuna cu Vasile Tita, alt antrenor, la Tele 7 abc, denuntind abuzul facut de federatie. In replica, la PRO TV, dupa citeva ore, Rudel Obreja, membru in Biroul Federal, i-a dat replica, motivind luarea deciziei in favoarea lui Lucian Bute. Scandalul urias dintre cei care luau partea unuia sau altuia dintre boxeri, atat din presa scrisa, cat si din cea vorbita sau televiziuni, a fost stins de secretarul general de atunci al Federatiei, fostul nostru coleg de breasla, Nicolae Serbanescu. El a explicat la "Procesul etapei", emisiunea dedicata exclusiv fotbalului, a lui Ovidiu Ioanitoia , va dati seama ce a fost atunci!, ca in scrisoarea lui Bute se specifica clar "meci de calificare".


VERDICTUL. Dupa ce emisiunea a luat sfirsit, undeva spre ora 2 dimineata, s-a luat hotarirea ca tituar sa redevina Dorel Simion. Numai ca acesta nu avea dispozitia necesara si nici pregatirea pentru a boxa peste citeva ore in gala inaugurala a Centurii. In aceste conditii, meciul de deschidere a lui Dorel Simion a fost decalat pentru a doua zi, iar bucuresteanul a cistigat trofeul la finele competitiei. In noiembrie 1999, la prima sedinta de Birou Federal la care nu a mai participat in calitate de presedinte Ion Serban, a fost aprobata cererea pe care Mihai Lauruc, de la Box Club Lauruc din Sighetu Marmatiei, a adresat-o conducerii prin care solicita transferul lui Lucian Bute la clubul sau. Alaturat era si acceptul boxerului de a merge la Sighet, dar si contestatia fauta de Box Club Galati, care nu dorea ca el sa se transfere in Maramures. A fost aprobata cererea lui Mihai Lauruc. Astfel Lucian Bute a devenit profesionist, chiar daca era amator. A avut totul la picioare, incepind de la apartament, masina, bani si tot ce ii trebuia, alaturi de alti boxeri valorosi ai momentului, printre cale Claudiu Rasco.


REPROSURI. "Un boxer profesionist da, in mare masura, dovada de talent si la amatori. Atunci cind treci la profesionism ai bagajele pentru ati face mai usor parcursul, la fel si instructia. Cu toate acestea, le-a fost extrem de greu si lui Leonard Doroftei si lui Lucian Bute in Canada", a spus fostul antrenor al galateanului, Francisc Vastag."Ii reprosez doar un singur lucru, m-a durut chiar faptul ca nu a amintit nimic de Mihai Lauruc, cel care a contribuit si el la formarea sa. Macar atita lucru sa facem pentru cei care dau bani la sport, pentru a se implica si pe mai departe".


SIHASTRUL. Trecut la profesionism datorita, in special, insistentei lui Rudel Obreja, Lucian  Bute a inteles ca nu are alta cale decit munca si disciplina."Lucian a ales sa plece peste Ocean si datorita fricii pe care o inspira pugilistilor amatori aceasta blestemata masina de punctaj, care poate schimba invingatorul din ring", a declarat Adrian Fetecau, cunoscutul crainic radio, un apropiat al boxului.Tot el ne-a furnizat mai multe amanunte legate de viata in Canada. " Traieste in sihastrie, care e de neconceput acolo si, mai ales, in ziua de azi. De la 23 la 27 de ani nu a stiut decit  antrenament, pauza, masa, odihna, iar antrenament si somn. Doar duminica dimineata isi iese din ritm, se duce la biserica romaneasca. Nu are o partenera stabila, se gindeste si traieste doar pentru box. De aia a ajuns unde a ajuns", a mai adaugat Fetecau.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.