Virusul H5N1 al gripei aviare, care a ucis 216 persoane din 348 infectate pe parcursul ultimilor cinci ani, se fixeaza pe receptori situati in sistemul respirator inferior si nu pe mucoasele situate in gat si nas, asa cum se intampla cu virusurile gr
Virusul H5N1 al gripei aviare, care a ucis 216 persoane din 348 infectate pe parcursul ultimilor cinci ani, se fixeaza pe receptori situati in sistemul respirator inferior si nu pe mucoasele situate in gat si nas, asa cum se intampla cu virusurile gripale umane, informeaza AFP.

Potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT), publicat in revista Nature Biotechnology, transmiterea virusului H5N1 de la om la om depinde de capacitatea acestuia de a se fixa in gat si in nas, de unde este proiectat la alti indivizi prin intermediul tusei sau stranutului.

Echipa de cercetatori, coordonata de profesorul Ram Sasisekharan, a demonstrat ca virusul din familia H5, care afecteaza pasarile mai usor decat oamenii, se fixeaza, in general, pe lanturi de glican (receptori) de forma conica de pe celulele din sistemul respirator, in timp ce virusurile din familia H1 si H3, care afecteaza mai mult oamenii, se fixeaza pe receptori in forma de umbrela.

In organismul uman, glicanii de forma conica se gasesc pe caile respiratorii inferioare, unde virusul patrunde mai greu si de unde ii este dificil sa se transmita, in timp ce lanturile de glican in forma de umbrela se gasesc in nas si gat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) se teme ca epizootia de gripa aviara sa nu se transforme intr-o pandemie devastatoare, in urma unei mutatii a virusului H5N1 care ar imbunatati modul de transmitere a acestuia de la om la om.

Daca gripa normala ucide cam 500.000 de persoane la nivel mondial, o epidemie de gripa aviara ar provoca mult mai multe victime, sistemul imunitar uman, dar si vaccinurile existente pe piata fiind mult mai putin pregatite pentru a face fata.

Un exemplu in acest caz este gripa spaniola, care a aparut la sfarsitul primului razboi mondial si care a provocat moartea a zeci de milioane de persoane.

Descoperirea cercetatorilor ar putea permite identificarea mai rapida a tulpinilor de virus capabile sa atace caile respiratorii la om.

"Acest lucru ne poate ajuta sa supraveghem virusul gripei aviare si sa imbunatatim interventiile terapeutice atat pentru gripa aviara cat si pentru gripa sezoniera", a explicat Sasisekharan.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.