CHESTIUNEA ZILEI
De Sf. Ion, Ion Iliescu l-a tras deoparte pe Adrian Nastase, venit sa-i ureze cele obisnuite, si i-a zis asa, ca intre blogari: "M-am uitat pe blog zilele astea, esti activ". Era ceva intre alint si repros, cum fac sefii cu subalternii, "esti cam activ, Ionesculea€¦". Activ e insa si nea Nelu, pricepand rapid ce social-democratie se poate-ncinge in  "dialogul cu astia, bloggerii". De altfel, in preajma lui 2008, isi cucerea fidelii cu un colind ce incepea bland ca o ninsoare blanda: "Prin omatul de pe cale/ Anul Nou vine agalea€¦". Facut praf de virtutile blogului, mai eficient ca vorbitul de la balcon si batutul drumurilor in campanie, dl Iliescu se destainuia lui Nastase: "Chiar vreau sa deschid o discutie despre soarta stangii". Incantat de ideea  revigorarii pe care o merita stanga, Nastase i-a daruit lui nea Nelu un Rodin (o carte despre Rodin).


De Sarbatori, blogurile politicienilor de sarbatori s-au constituit intr-o contributie de seama la teoria politicii in Romania. Lipite de realitate ca informatiile asociatiilor de locatari dedicate restantierilor la intretinere, jurnalele lor au inceput cu stiri personale si au ajuns la dragostea de patrie si electorat.


Elena Udrea, aceasta Marlene Dietrich a pedistilor de rit liberal, descoperea ca blogul este un minunat prilej de a dezvalui cate ceva din bogatia sufleteasca a politicienilor. Dna Elena se daruia electoratului cu o sinceritate abrupta: "Se duce si 2007. Nu pot sa-mi definesc starea de spirit pe care o am in aceste zile.(a€¦) Ma tulbura acest sfarsit de an, ca orice sfarsit si ca orice moment in care sunt obligata sa ma gandesc la curgerea timpuluia€¦ Astazi plec pentru cateva zilea€¦". Am ales pasajele semnificative.  Aceste randuri erau precedate de  informatii in stare sa-i aduca pe democratii liberali in pragul extazului: "Sambata, 22 decembrie, ora 12:00 - Sarbatoarea Taierii Porcului, Primaria Navodari". La inceput de an, detinutii Romaniei au fost calare pe calculatoare, traind momente mai tari ca mesajul lui Basescu. Nati Meir le-a vorbit pe net.


Tot dl Iliescu, in cea de a doua zi a anului, facea constatarea noptii de Revelion: "Ocupati cu pregatirea Revelionului, multi nu au observat ca avem buget pentru 2008". Domnia sa imbina cu talent spiritul  Sarbatorilor cu spiritul informarilor de partid. De asemenea, in a doua zi de ianuarie, principele Duda observa cu distinctie pe blogul regal ca lumea a devenit atat de mica, incat mesajele din Australia s-au infratit fericit tocmai cu cele din Tandarei.


Copilul teribil al blogurilor politicienilor ramane insa, cum remarca dl Iliescu, Adrian Nastase. Pentru ca citeste si povesteste blogarilor ce a inteles din lecturi. Citea si in prima zi a anului. Asa l-a descoperit la Cornu un fan din Mizil, care tinea mortis sa-l colinde. Ancorat in realitate, blogul lui A.N. reda si succesul aviatic al secolului, de la Otopeni, ciocnirea ca in filmele cu tampiti a unui avion cu un autoturism.


Ca o constanta generala, in zilele de sarbatoare, politicienii sunt cu fata catre popor. Din Dubai pana la Predeal, de la Sinaia pana in Kuala Lumpur, s-au aratat preocupati de viitorul tarii.  Blogul e proba suprema a iubirii fata de natiune. Mai mult, e superstitie. Cine nu manifesta pe blog ganduri adanci fata de populatie traieste sentimentul nenorocit ca o mierleste la alegeri.