Un studiu publicat in editia 27 Noiembrie 2007 a Jurnalului Circulation arata ca soia reduce riscul de infarct miocardic(IM) si accident vascular cerebral (AVC) . Cercetatorii din cadrul Departamentului de Cardiologie Preventiva, Centrul National Cardiovascular, Fujishiro-dai, Suita, Osaka, Japonia au studiat efectul consumului de soia asupra riscului de accident vascular cerebral(AVC) si au infarct miocardic(IM).  Studiul a inclus 40462 subiecti cu varste cuprinse intre 40 si 59 de ani. Participarea la studiu a inceput intre 1990-1992, pacientii fiind urmariti pana in 2002. Includerea in studiu presupunea ca subiectii sa nu aiba boala cardiovasculara sau cancer. Subiectii au completat un chestionar de frecventa a alimentelor consumate. Pana in 2002 (deci dupa 12,5 ani de urmarire), au fost diagnosticate 587 cazuri de AVC si 308 cazuri de IM. Comparativ cu femeile care au consumat soia de maxim 2 ori pe saptamana, cele care au consumat de minim 5 ori pe saptamana au prezentat un risc de AVC cu 36% mai mic, IM cu 45% mai mic si mortalitate cardiovasculara cu 69% mai mica Cand cercetatorii au evaluat doar consumul de isoflavonoide, femeile care aveau cel mai mare consum zilnic au avut un risc de AVC cu 65% mai mic, un risc de IM cu 63% mai mic si mortalitatea mai mica cu 87%. La barbati nu a existat o asociere intre soia/isoflavonoide si riscul de IM sau AVC. Isoflavonoidele din soia ( genesteina si daidzeina) au o structura similara hormonilor estrogeni, lucru ce le confera abilitatea de a se fixa pe receptorul estrogenic. Postmenopauza, nivelul de estrogeni din corp scade foarte mult, iar acesti fitoestrogeni proveniti din soia pot compensa. Soia poate fi benefica in preventia IM, AVC si poate reduce semnificativ mortalitatea cardiovasculara la femeile trecute de menopauza, au concluzionat cercetatorii.  Beneficiile soiei in privinta bolii cardiovasculare sunt cunoscute de ceva timp. In 1999, Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA - Food and Drug Administration) a aprobat ca pe produsele ce contin soia sa fie trecuta urmatoarea afirmatie: "Dietele sarace in grasimi saturate si colesterol si care includ 25 de grame de soia zilnic pot reduce riscul de boala de inima". Soia are semnificative beneficii si in privinta cancerului de prostata, cateva studii recente demonstrand ca isoflavonoidele din soia reduc riscul de aparitie al temutei boli. In editia din august 2007 a a€˜The Journal of Nutritiona€™ a fost publicat un studiu ce a aratat existenta unei corelatii semnificative intre nivelul alimentar al isoflavonelor si riscul de cancer al prostatei. Comparativ cu cei care au consumat mai putin de 30.5mg, barbatii care au consumat mai mult de 82,9mg de isoflavone din soia zilnic au avut un risc cu 58% mai scazut pentru cancerul de prostata. ( 100 de grame de izolat proteic de soia contine aproximativ 100mg de isoflavonoide)(2) Intr-un studiu randomizat si controlat cu placebo publicat in editia din Octombrie 2007 a a€˜The Journal of Nutritiona€™, efectuat pe 58 de barbati, cercetatorii au observat ca administrarea de izolat proteic din soia timp de 6 luni creste semnificativ eliminarea urinara de estrogeni, imbunatatind si raportul urinar 2:16α hidroxiestrona, lucru ce explica de ce soia scade riscul de cancer de prostata. (3) Un studiu publicat in editia din Iulie 2007 a aceluiasi Jurnal aratase ca administrarea de izolat proteic din soia timp de 6 luni duce la diminuarea receptorilor androgenici de la nivelul prostatei, fara a influenta receptorii estrogenici. (4) In esenta, soia ar putea fi benefica atat pentru prevenirea bolii de inima la femeile trecute de menopauza, cat si pentru prevenirea cancerului de prostata. Cu toate acestea, este bine sa consumam putina soia, in limita a 25 grame pe zi, in special din produse fermentate ( de tip miso, natto, tofu si alte varietati). Nu recomand uleiurile procesate din soia, burgeri, laptele din soia, margarina din soia si alte asemenea produse, care nu au nimic in comun cu dietele japoneze traditionale.  Bibliografie: 1)Circulation. 2007 Nov 27;116(22):2553-62. Epub 2007 Nov 19.Association of dietary intake of soy, beans, and isoflavones with risk of cerebral and myocardial infarctions in Japanese populations: the Japan Public Health Center-based (JPHC) study cohort I. 2)J Nutr. 2007 Aug;137(8):1974-9.Dietary isoflavones may protect against prostate cancer in Japanese men. 3)J Nutr. 2007 Oct;137(10):2258-63.Soy protein isolate increases urinary estrogens and the ratio of 2:16alpha-hydroxyestrone in men at high risk of prostate cancer. 4)J Nutr. 2007 Jul;137(7):1769-75.Isoflavone-rich soy protein isolate suppresses androgen receptor expression without altering estrogen receptor-beta expression or serum hormonal profiles in men at high risk of prostate cancer.