Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei (foto), recomanda reluarea cursurilor in toate unitatile de invatamant, in ciuda frigului si caderilor masive de zapada din ultimele zile. Inspectoratele scolare pot decide, insa, amanarea scolii in cazurile
Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei (foto), recomanda reluarea cursurilor in toate unitatile de invatamant, in ciuda frigului si caderilor masive de zapada din ultimele zile. Inspectoratele scolare pot decide, insa, amanarea scolii in cazurile de forta majora impuse de vreme, cu conditia recuperarii orelor.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mihaela Suciu, a declarat ca in acest moment nu exista vreun motiv pentru amanarea scolii. O situatie speciala se inregistreaza in judetul Constanta. "Avem exceptii care treptat se rezolva. Acolo unde sunt cazuri de forta majora, inspectoratele pot decide amanarea si cursurile se vor recupera intr-o zi stabilita", a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei. In Capitala, potrivit Inspectoratului Scolar, cursurile vor incepe, astazi, in toate unitatile de invatamant preuniversitar.
44 de scoli cu probleme in Constanta
Unele scoli din judetele Constanta, Bacau, Giurgiu, Dolj si Bistrita - Nasaud nu-si deschid astazi portile in principal din cauza drumurilor impracticabile. Cele mai multe scoli care au solicitat "prelungirea vacantei" sunt in judetul Constanta. Potrivit prefectului acestui judet, Dan Culetu, 44 de unitati de invatamant au cerut Inspectoratului sa amane inceperea activitatii. "La randul meu, am cerut ca toate scolile sa fie deschise, evident cu exceptia celor care se afla in sate ce inca mai sunt izolate din punct de vedere rutier, iar daca vor exista situatii in care cadrele didactice navetiste nu vor ajunge la serviciu sa fie suplinite de colegii aflati in localitate", a precizat prefectul. Reprezentantul Primariei Constanta a anuntat ca in municipiu caile de acces catre scolile aflate pe drumuri secundare si alei sunt practicabile in proportie de 60%. In judetul Giurgiu, scolile din localitatile Toporu, Putineiu, Gogosari, Stanesti din judetul Giurgiu au solicitat amanarea inceperii cursurilor. "Decizia finala va fi luata luni, pentru ca este posibil ca pana atunci si drumurile de acces catre aceste scoli sa fie deszapezite si cursurile sa poata fi reluate normal", a declarat ieri, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al ISJ Giurgiu, Georgeta Stanescu. In judetul Giurgiu sunt 110 unitati scolare dintre care patru au solicitat amanarea inceperii cursurilor din cauza zapezii. Daca va fi acceptata amanarea, recuperarea cursurilor pierdute se va face in cursul saptamanilor viitoare.
Alte scoli inchise
In judetul Dolj o singura scola nu-si va incepe cursurile astazi deoarece drumul de acces spre unitatea de invatamant nu poate fi deszapezit, a anuntat, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, Erislia Oprescu. Ea afirma ca la scoala din satul Palilula, comuna Bucovat, nu se poate ajunge, intrucat drumul de acces este inzapezit. In aceasta unitate de invatamant studiaza 100 de elevi. Ea sustine ca vor mai fi probleme pentru 23 de elevi, care nu vor putea ajunge la cursuri intrucat drumul pana la scoala care se afla intr-o localitate apropiata, este inzapezit.
In judetul Bacau, doua scoli din comunele Barsanesti si Filipeni au fost afectate in ultimele zile, acoperisul uneia prabusindu-se sub greutatea zapezii, iar o cladire a celeilalte fiind inundata dupa ce tevile de apa au cedat din cauza gerului, informeaza Mediafax. "Aproximativ o patrime din acoperisul unei cladiri din ansamblul unitatii scolare s-a prabusit. Am incercuit zona si am anuntat evenimentul la Bacau. Cladirea in cauza nu adapostea sali de clasa, dar aici functionau doua sali ale bibliotecii scolare, sala de sport si depozitele de carte scolara si material didactic. Adevarul este ca trebuia consolidata, desi nu se mai invata acolo de trei ani", a declarat Costica Petcu, viceprimar Barsanesti. Primaria va solicita o expertiza tehnica in urma careia sa se stabileasca daca respectiva cladire va fi reabilitata, asa cum s-a intamplat cu celelalte doua corpuri ale scolii, in care invata elevii. In acelasi timp, tevile de apa din Scoala Filipeni au cedat din cauza gerului din ultimele zile, iar o sala de clasa si holul au fost inundate, parchetul fiind distrus. Daniela Ciorcila, directoarea Scolii Filipeni, sustine ca vina apartine atat oamenilor de serviciu, care nu au venit sa aprinda focul, cat si primarului care a imprumutat drujba unor sateni. (C.S.)
Salvare cu dificultate
Accesul ambulantelor in cartierele marginase ale Capitalei, pe alei si pe strazile secundare, continua sa fie si ieri aproape imposibil, echipajele de pe salvari fiind nevoite sa care bolnavii cu targa, pe jos, prin zapada, pana la masinile lasate in strazile principale.
Serviciul de ambulanta al Municipiului Bucuresti a primit, de sambata, ora 8.00 si pana duminica, ora 8.00, 965 de solicitari de la pacienti, predominand cazurile de febra. Alte 41 de persoane, in special oameni fara adapost, au sunat la 112 pentru ca li s-a facut rau pe strada, din cauza gerului. Alte 11 persoane au sunat la salvare deoarece au cazut pe gheata si au suferit fracturi. Tot din cauza temperaturilor extrem de scazute, o persoana fara adapost a decedat, sambata dimineata, in Sectorul 4 al Capitalei. Spitalele, de asemenea, s-au confruntat, mai ales in ultimele zile, cu problema persoanelor fara adapost care cer gazduire, din cauza frigului, in special in timpul noptii. Oamenii stau noaptea in spital, apoi pleaca din nou in strada. Potrivit medicilor, de multe ori persoanele fara adapost recurg la bautura, pentru a se incalzi, insa multi dintre ei incearca sa uite de frig cu ajutorul aurolacului si ajung in spital aproape degerati. Peste zi, aceste persoane stau prin metrou, la caldura, iar cand se inchide metroul se adapostesc in preajma canalelor, pe langa tevile cu apa calda.
Acoperis prabusit din cauza zapezii
Acoperisul Centrului comercial Dunarea din Drobeta-Turnu Severin s-a prabusit ieri, la pranz, sub greutatea zapezii, ranind o femeie in varsta de 24 de ani.
Potrivit sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ion Vintila, femeia care a suferit rani la un picior, a fost transportata imediat la Spitalul Judetean Drobeta Turnu Severin, iar acum se afla in afara oricarui pericol. Ion Vintila a explicat ca acoperisul centrului, de fapt un bazar, a cazut, pe o lungime de 20 de metri si pe 2 metri latime. Au fost afectate aproximativ zece tonete cu marfa. Trei autospeciale de la ISU Mehedinti si una de la descarcerare au ajuns imediat la fata locului si au trecut la degajarea zonei. Pagubele produse agentilor economici din Centrul Dunarea se ridica la circa 300.000 de lei. Bazarul a fost inchis, iar Inspectoratul Judetean in Constructii al judetului Mehedinti a deschis o ancheta pentrru a stabili motivele accidentului. "Sunt elemente care sunt scoase din pozitia de stabilitate a constructiei si nu se va mai putea intra in acest bazar pana ce constructia nu este in siguranta. Am deschis o ancheta si vom stabili cauzele producerii incidentului", a precizat inspectorul in constructii, Vasile Stancioiu. Acesta a adaugat ca, cel mai probabil administratorul complexului va fi amendat cu doua mii de lei pentru ca respectiva constructie nu era sigura pentru oamenii care lucrau si cumparatori. (C.P.)
Muntii de zapada vor ramane in Capitala
Potrivit Primariei Capitalei, cantitatea de zapada depusa in Bucuresti in urma precipitatiilor din 3 ianuarie este estimata la peste 100 de milioane metri cubi, volum imposibil de transferat in afara orasului, iar o asemenea operatiune ar injumatati bugetele primariilor de sector.
Conform Primariei Capitalei, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta numarul 92 din 26 septembrie 2007, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti elaboreaza si aproba strategiile locale cu privire la dezvoltarea si functionarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare, inclusiv deszapezire. PMB ne mai informeaza ca "asa cum s-a hotarat in sedinta comandamentului de deszapezire din 4 ianuarie, PMB se implica impreuna cu primariile de sector si cu sprijinul Politiei Rutiere in degajarea zapezii acumulate in intersectiile marilor bulevarde ale Capitalei. Insa, bucurestenii sa nu-si faca iluzii ca nu se vor mai impiedica de mormanele de zapada deoarece, tot Primaria Capitalei anunta ca, va fi transferata doar zapada din intersectii, bulevarde principale si din arterele care fac legatura cu acestea. Primarul General a solicitat primarilor de sector sa trateze cu prioritate maxima degajarea cailor de acces catre scoli si a curtilor acestora, avand in vedere ca luni reincep cursurile, dar si a cailor catre piete, biserici si cimitire. (C.S.)
Starea drumurilor
Circulatia rutiera se desfasura si ieri cu dificultate, in Oltenia, in sudul si estul Munteniei, precum si in Dobrogea, cele mai afectate judete fiind Calarasi, Constanta, Teleorman si Giurgiu, unde existau sectoare de drumuri nationale blocate traficului rutier. Astfel, nu se circula pe DN3 Ostrov-Basarabi, in judetul Constanta, DN5A Mironesti-Izvoarele, in judetul Giurgiu, DN38 Agigea-Negru Voda, in judetul Constanta, circulau doar autovehiculele usoare. Un sector de drum de pe DN7 (E68) intre intersectia cu DN7B si Nadlac a fost inchis din cauza poleiului de pe partea carosabila. Circulatia a fost deviata pe DN7B, de la intersectia cu DN7, pana la vama Turnu. Cu dificulate se circula pe DN22 Lumina-Baia, judetele Constanta si Tulcea, DN31 Calarasi-Manastirea, judetul Calarasi, DN3B Calarasi-Fetesti, judetele Calarasi si Ialomita, DN4 Orasti-Curcani, judetul Calarasi, DN41 Daia-Chirnogi, judetele Giurgiu si Calarasi, DN5C Pietrosani-Zimnicea, judetul Teleorman, DN51 Zimnicea-Alexandria, judetul Teleorman, DN51A Zimnicea-Turnu Magurele, judetul Teleorman, DN52 Alexandria-Turnu Magurele, judetul Teleorman, DN54 Corabia-Turnu Magurele, judetul Teleorman, DN65A Costesti-Rosiori de Vede, judetul Teleorman, DN65E Rosiori de Vede-Piatra, judetul Teleorman, DN67D Targu Jiu-Tismana-Apa Neagra, judetul Gorj. De asemenea, in judetele amintite, o serie de drumuri locale au fost inchise pentru circulatia rutiera. In transportul feroviar, ieri dimineata, opt trenuri de persoane, curse interne, aveau intarzieri cuprinse intre 20 si 60 de minute. Porturile maritime si fluviale, inclusiv Canalul Dunare-Marea Neagra, au fost redeschise circulatiei.
Sanctiuni pentru blocarea traficului
RATB a transmis in ultimele trei zile aproximativ 50 de solicitari catre Politia Rutiera, in baza carora proprietarii masinilor parcate pe carosabil au fost identificati dupa numarul de inmatriculare, anuntati sa-si ridice autovehiculele de pe carosabil si sanctionati. Potrivit unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti, RATB a inregistrat, in ultimele zile, numeroase cazuri de blocare a mijloacelor de transport in comun, in special a troleibuzelor, de catre autoturisme parcate pe carosabil si a solicitat sprijinul Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti pentru identificarea si sanctionarea proprietarilor masinilor respective. PMB face apel la bucuresteni sa nu parcheze masinile pe carosabil, astfel incat circulatia mijloacelor de transport in comun sa nu mai fie obstructionata, dupa ce autoritatile au reinnoit, vineri, apelul catre cetatenii posesori de autoturisme, de a nu-si parca masinile pe carosabil, pentru a permite desfasurarea in bune conditii a transportului in comun, considerand ca blocarea mijloacelor de transport in comun reprezinta, in fapt, impiedicarea accesului la un serviciu public, destinat tuturor bucurestenilor. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.