Programul „Schi in Carpati“ va fi scos de la naftalina si revitalizat in perioada urmatoare. Lucia Morariu, secretarul de stat pentru turism, spune ca autoritatile locale din zonele montane abia asteapta sa poata amenaja noi pårtii de schi. Påna acum, acest lucru era aproape imposibil, avånd in vedere ca taxele de scoatere a terenurilor din circuitul forestier depaseau bugetele „subtiri“ ale oraselor mici. Din acest motiv, Ministerul pentru IMM si Turism impreuna cu Ministerul Agriculturii au modificat vechea lege, iar scoaterea terenurilor din circuitul forestier se va face fara plata acestor sume. In asteptarea noului act normativ, unele primarii s-au asociat astfel incåt sa poata face treaba mai usor.

Autoritatile mizeaza pe un nou segment pentru dezvoltarea turismului romanesc: domeniul schiabil. Programul „Schi in Carpati“ exista, ce-i drept, inca din 2003, insa nu prea a avut succes, dintr-un motiv simplu.
„Nu s-a putut aplica, din cauza ca scoaterea terenurilor agricole din circuitul forestier pentru amenajarea de partii presupunea plata unor taxe de ordinul miliardelor de lei vechi. Asemenea sume exced de multe ori bugetele administratiei publice locale, mai ales unde avem de-a face cu orase mici. Degeaba exista dorinta de a dezvolta acest domeniu, daca nu avem putinta. In primul rand este nevoie de infrastructura, dupa care se pot construi si noi hoteluri, cabane de schi, dar si alte facilitati“, ne-a declarat Lucia Morariu, secretarul de stat pentru turism. Aceasta spune ca in curand va fi promovat un nou act normativ, care va modifica vechiul program din 2003. Practic, se va renunta la plata de catre primarii a sumelor necesare pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier astfel incat sa poata amenaja fara probleme noi partii de schi. Lucia Morariu spune ca exista un interes puternic din partea primariilor din toata tara, nu numai a celor „consacrate“ de pe Valea Prahovei. De ce a durat atat de mult pregatirea noii legi?

„Ministerul Agriculturii a dorit o alta formulare in actul normativ, iar pentru aceasta a fost nevoie sa facem un studiu, pentru ca se cerea unul la nivel national. Aceasta analiza va fi gata la primavara. Vom lucra si cu experti din Austria, tara care a aratat un interes deosebit pentru acest proiect. Intre timp, impreuna cu primarii, am ajuns la concluzia ca se pot face studii regionale si locale, pentru ca scoaterea terenului din circuitul forestier are nevoie de intocmirea unui studiu.
Astfel, activitatea decurge mai usor“, explica secretarul de stat. Intre timp, in asteptarea programului, primariile nu au stat degeaba. Unele au pregatit deja proiecte, ca sa demareze imediat investitiile. Altele s-au asociat, cum este cazul a sase comunitati locale de pe Valea Prahovei, care doresc un plan de dezvoltare regionala. Este vorba despre primariile din Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Rasnov si Bran-Moeciu. „Noi ne ocupam de realizarea studiului si a planului de dezvoltare regionala pentru aceste administratii locale. Primarii din aceste localitati au in vedere, in primul rand, domeniul schiabil, dar cu siguranta va 'profita>> turismul montan, pe ansamblu.