Alegerile prezidentiale din Georgia s-au incheiat cu rezultatul asteptat: potrivit exit poll-urilor, presedintele Mihail Saakasvili a obtinut victoria.

Mihail Saakasvili, gata sa inceapa un nou mandat prezidential
Foto: Reuters

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, isi pastreaza functia, in urma alegerilor anticipate din 5 ianuarie. Potrivit exit poll-urilor, seful statului a obtinut 52,5% din voturile exprimate. Cu acest procentaj, el ar putea fi instalat in fotoliul de presedinte, fara un al doilea tur de scrutin. Constitutia cere ca un candidat sa obtina minumum 50% din sufragii, pentru a fi ales din primul tur. Cifra ar putea fi insa rasturnata dupa numararea buletinelor de vot si dupa publicarea rezultatelor finale. Realizatorii exit poll-urilor spun ca 20% dintre cei chestionati au refuzat sa dezvaluie cu cine au votat. In aceste conditii, rezultatul sondajului este mai mult decit nesigur. Potrivit aceluiasi chestionar, Levan Gachechiladze, liderul opozitiei formate din alianta a noua partide, a obtinut 28% din voturi. Magnatul media Badri Patarkatsishvili a cistigat 6 procente. Gachechiladze a acuzat puterea de fraudare a alegerilor si a facut apel la sustinatorii sai sa iasa in strada. Intre 5.000 si 10.000 de oameni au protestat la Tbilisi fata de „scrutinul trucat" din 5 ianuarie.

Observatorii locali au afirmat, insa, aproape in unanimitate, ca alegerile s-au desfasurat, „fara probleme". In plus, OSCE a declarat votul „concurential" si „valid". „Democratia a avut ieri (n.r. - 5 ianuarie) in Georgia un moment triumfal", a declarat Alcee Hastings, membra a Congresului american, sefa misiunii de observatori. Mihail Saakasvili a acuzat opozitia ca incearca sa creeze o atmosfera propice pentru izbucnirea unor manifestatii violente de strada.

„E posibil sa fi existat unele imperfectiuni in sistemul de vot, nici un scrutin nu e perfect. Dar cu siguranta, aceste scapari nu au putut influenta decisiv rezultatul alegerilor si nu cred ca se poate vorbi de fraudare. Era de asteptat ca Saakasvili sa cistige, ma asteptam chiar sa obtina un procentaj mai mare si sa iasa invingator inca din primul tur. Probabil se va ajunge la al doilea tur de scrutin, dar si asa Mihail Saakasvili are prima sansa la victorie. Partidele care il sustin aveau, inainte de alegeri, 65% din intentiile de vot. De cealalta parte, formatiunile de opozitie sint mici, slabe si foarte dezbinate. E greu de crezut ca se vor mobiliza in al doilea tur ca sa sprijine toate acelasi candidat", a declarat Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning.

O data cu alegerile prezidentiale, georgienii au votat si in doua referendumuri extrem de importante. Cetatenii trebuie sa stabileasca daca alegerile parlamentare vor fi organizate in lunile viitoare si daca doresc ca tara sa intre in NATO. „Probabil ca rezultatul referendumului va fi covirsitor in favoarea integrarii in NATO. Se stie ca Georgia e una dintre cele mai proamericane tari din Europa, la nivel de opinie publica", e de parere Iulian Chifu. El crede insa ca sansele tarii de a primi invitatia pentru Membership Action Plan (MAP), la summitul din Bucuresti, din luna aprilie, sint aproape nule. „Dupa tulburarile din toamna trecuta si dupa decretarea starii de urgenta, aceste sanse s-au redus substantial. Este singurul lucru pe care l-a reusit opozitia atunci", a declarat Chifu. Analistul crede ca acuzatiile de incalcare a principiilor democratice si de autoritarism aduse lui Saakasvili nu reprezinta un motiv de ingrijorare. „Mi se pare ca Georgia se indreapta mai degraba spre o democratie consolidata decit spre un stat slab sau spre autoritarism", a afirmat Iulian Chifu. El spune ca administratia Saakasvili a facut progrese enorme in ultimii ani in domeniul securitatii, al reformelor institutiilor si al gestionarii regiunilor separatiste.