Romania nu va accepta deseurile din zona orasului italian Napoli, au declarat ieri pentru Jurnalul National surse din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Reactia vine ca urmare a propunerii avansate de guvernul de la Roma, aceea de a vinde in Romania gunoaiele de pe strazile din Napoli.


Guvernul italian s-a intrunit ieri-dimineata intr-o sedinta extraordinara, pentru a incerca sa gaseasca solutii la ceea ce presa a numit "criza deseurilor de la Napoli". Potrivit estimarilor facute de autoritatile locale, zeci de mii de tone de gunoaie zac pe strazile orasului, spre disperarea locuitorilor. Deseurile menajere nu au mai fost colectate de doua saptamani, pentru ca gropile de gunoi ale orasului sunt pline. Edilii locali au incercat la sfarsitul saptamanii trecute sa redeschida o fosta groapa de gunoi a orasului, inchisa si ecologizata la mijlocul anilor a€™90, insa napoletanii s-a impotrivit. Oamenii au organizat un protest spontan langa fosta groapa de gunoi, impiedicand autoritatile sa o inspecteze. Mai mult, napoletanii au aruncat cu pietre in fortele de ordine venite sa impiedice un eventual scandal. Localnicii nu au gasit alta solutie decat sa dea foc gunoaielor si le-au facut de lucru, astfel, pompierilor.


REFUZ CATEGORIC. Printre solutiile propuse de guvernul de la Roma s-a numarat si una care a mai fost avansata si in trecut: depozitarea deseurilor contra unei sume de bani in Romania. Ideea a fost lansata si in 2007, cand au existat probleme cu deseurile din Sicilia. Atunci insa executivul de la Bucuresti a respins varianta, desi reprezentanti ai guvernului italian venisera in Romania sa negocieze pretul pentru preluarea deseurilor. Si de data aceasta autoritatile romane nu par interesate de aceasta "tranzactie". Reprezentantii Ministerului Mediului au declarat ca resping din start ideea si ca nici nu se pune problema ca Romania sa accepte deseurile italienilor.


INTERVENTIA ARMATEI. Armata italiana a anuntat ca este dispusa sa isi puna vehiculele la dispozitie pentru transportarea deseurilor aflate in apropierea scolilor care s-au redeschis ieri, a anuntat ministrul italian al Apararii, Arturo Parisi, citat de AFP. Departamentul de genisti din Caserte (regiunea Napoli) a anuntat ca se va pune la dispozitia autoritatilor locale, pentru inlaturarea gunoiului din apropierea scolilor, a declarat ministrul, citat de agentia Ansa. Seful guvernului italian, Romano Prodi, a anuntat ca i-a cerut ministrului Educatiei sa deschida, asa cum fusese prevazut, scolile din Napoli si din imprejurimi, insa primarii s-au opus acestei initi-ative, invocand motive de igiena. Scolile din Napoli si din imprejurimi au fost deschise luni dimineata, asa cum fusese prevazut, dupa sarbatorile de sfarsit de an, cu exceptia celor din orasul Caserte, a declarat responsabilul regional pentru educatie nationala. "In aceasta dimineata, scolile din (provincia) Campania si-au redeschis portile, desi exista situatii speciale, cum ar fi la Pianura (suburbie din vestul orasului Napoli), unde numerosi parinti nu si-au trimis copiii la scoala", a declarat prin telefon Alberto Bottino. "Este adevarat ca anumiti primari ai unor comune din zona Napoli au decis duminica sa prelungeasca vacanta scolara, in asteptarea unei solutii la criza deseurilor, insa, dupa contactele cu institutiile sanitare si cele scolare, si-au revocat decizia", a precizat Bottino, cu exceptia localitatii Caserte, unde acestea au ramas inchise luni. Mai multe dispozitive ale genistilor au inceput pe timpul noptii sa curete strazile din fata scolilor.